Predstavnici Srba na severu Kosova neće kosovsku carinu

Izvor: Studio B, 03.Sep.2011, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnici Srba na severu Kosova neće kosovsku carinu

Predstavnici opština na severu Kosova poručili su da će se tamošnji Srbi "boriti da ne zaživi kosovska carina" na prelazima Brnjak i Jarinje.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković ocenio je da je jučerašnji dogovor Vlada Srbije i Kosova u Briselu, uz posredovanje EU, očekivan radi prevazilaženja "trenutnih problema" u pokrajini.

On je dodao da Srbi na severu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Kosova neće prihvatiti albanske carinike bez obzira na bilo kakav sporazum.

"Kao što je sinoć izjavio (šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borko) Stefanović, dogovor se ne odnosi na administrativne prelaze. Srbi na severu Kosova i Metohije, bez obzira na bilo kakav sporazum, neće prihvatiti albanske carinike", rekao je Nedeljković.

"Siguran sam da kosovskih carinika na prelazima Brnjak i Jarinje neće biti. Što se tiče pečata, on može da se koristi južno od Ibra", smatra Nedeljković.

On je istakao da će se žitelji severa Kosova "svim političkim i demokratskim sredstvima" boriti da "kosovska carina ne zaživi" na ta dva administrativna prelaza.

Predsednik Opštine Leposavić Branko Ninić iz Demokratske stranke (DS) kaže da je pečat Carine Kosova na severu pokrajine neprihvatljiv i da Srbi neće pristati da na prelazima 1 i 31 bude kosovska carina.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić iz Demokratske stranke Srbije (DSS) kaže da je postizanje sporazuma o primeni carinskog pečata u stvari "pečat za predaju Kosova".

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić iz Srpske napredne stranke (SNS) je ocenio da je postignut dogovor loš za Srbiju, "jer Kosovo smatramo delom Srbije i treba da važe pečati Srbije".

"Tražićemo da se i o tom dogovoru kao i o svim ostalim postignutim u Briselu izjasni Skupština Srbije", rekao je Pantić.

Pregovarački timovi Beograda i Prištine dogovorili su se juče u Briselu o "carinskom pečatu Kosova, na kojem će samo pisati 'Carina Kosova' ", a ne "Republika Kosovo, i neće biti drugih oznaka vlasti u Prištini.
Pogledaj vesti o: Jarinje,   Brnjak

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.