Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2012, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljanje Strategije razvoja obrazovanja

BEOGRAD -

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović i šef Delegacije EU Srbiji Vensan Dežer otvorili su danas u Beogradu dvodnevnu konferenciju "Dobre prakse i partnerstva - ključ efikasnog, kvalitetnog i pravednog obrazovanja", na kojoj će, kako je najavljeno, biti predstavljena Strategija razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine.

Na konferenciji će biti reči o Programu za celoživotno učenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << efikasnosti obrazovanja, Programu racionalizacije u školstvu, modernizaciji i standardizaciji obrazovne infrastrukture, u susret PISA testiranju tokom ove godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete i nauke.

Radne grupe baviće se, između ostalog, temama međunarodnih ispitivanja, podataka dobijenih istraživanjima, PISA istraživanjem - nalazima i preporukama, temom završnih ispita i matura...

Učesnici će raspravljati i o problemima upravljanja školom i osnaživanja direktora, nastavnicima budućnosti, kompetencijama škole kao institucije u odgovoru na nasilje, prevenciji nasilja iz ugla nastavnika i direktora, ulozi roditelja u prevenciji nasilja, obrazovanju Roma, inkluzivnom obrazovanju...

U uvodnom delu konferencije, obratili su se šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor, savetnik u Ambasadi Švajcarske Beatris Majer i izvršni direktor Romskog obrazovnog fonda Judit Sira.

"Ovo je zemlja za nas" u mraku

Dežer je na konferenciji ocenio da je Srbija u poslednjih nekoliko godina ostvarila brojne pomake u obrazovnom sistemu nakon reformi i da sledi sprovođenje dogovorenog.

"U Srbiji smo pratili sistem obrazovanja i naši prioriteti su se odnosili na četiri oblasti za čiji smo razvoj uložili 61 milion evra", kazao je Dežer i dodao da je postignuto je nekoliko važnih koraka kada je u pitanju zakon u toj oblasti, modernizacija nastave, inkluzija...

Prema njegovim rečima, obezbeđivanje kvalitetnog obrazovanja u Srbiji je od velikog interesa i za EU.

Skup je počeo nastupom hora Osnovne škole "Drinka Pavlović" iz Beograda. Dok su deca izvodila pesmu EKV "Ovo je zemlja za nas", u Centru "Sava" je nestalo struje. Ubrzo se uključio agregat, a deca su krenula da pevaju iz početka.

Strategija razvoja obrazovanja do 2020. godine, kako je ranije najavio koordinator tima za izradu tog dokumenta Vlastimir Matejić, treba da bude usvojena tokom marta i taj dokument predviđa bolju usklađenost s potrebama privrede, mogućnost uvođenja obaveznog srednjeg obrazovanja, kvalitetnije, obuhvatnije i efikasnije obrazovanje na svim nivoima.

Strategija predviđa fleksibilnije obrazovanje, mogućnost da se mladi obrazuju tako da i u uslovima neizvesnosti i kriza mogu sami sebe da zaposle.

Ideja je da do 2020. godine imamo 38 odsto mladih sa visokim obrazovanjem, da fakulteti i profesori budu odgovorniji, da rade na fakultetu puno radno vreme, a ne da dolaze na posao kad hoće, rekao je Matejić i dodao da dokument predviđa i veća izdvajanja za obrazovanje i mehanizme koji stimulišu efikasnost studiranja.

Planirano je i uvođenje mastera na strukovnim studijama, kao i da se više mladih upisuje u gimnazije, a stručna matura, nakon završene srednje stručne škole, treba da omogući prohodnost na korespodentne fakultete.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.