Predsednik Tadić u poseti državi Ohajo u SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2009, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Tadić u poseti državi Ohajo u SAD

KLIVLEND - Srbija će nastaviti da vodi politiku mira, sporazumevanja i integracija u Evropsku uniju (EU), ali neće odustati od legitimnih i nacionalnih interesa odbrane suvereniteta, teritorijalnog integritreta i identiteta, poručio je u Klivlendu predsednik Srbije Boris Tadić.

Tadić je, na prijemu za predstavnike srpske dijaspore, kojem su prisustvovali senator Džordž Voinović i komandant Nacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << garde Ohaja Gregori Vajt, naglasio da Srbija neće voditi politiku koja će ljude izlagati rizicima.

Kako je istakao, Srbija će voditi politiku koja na racionalan i dostojanstven način brani nacionalne i državne interese, vodi računa o građanima i identitetu.

"Uvek govorim da hoćemo da Srbije bude članica EU, ali sa našim identitetom i kulturom. Svi oni koji misle da takav politički cilj sa sobom nosi gubitak identiteta trebalo bi da znaju da Srbija nikada neće odustati od politike odbrane vlastitog identiteta", rekao je Tadić.

Poruka američkim Srbima

Tadić je zamolio dijasporu u Ohaju da tu poruku prense svim Srbima koji žive u SAD i naglasio da ne vidi "alternativu takvoj politici".

On je ponovio da Srbija nikada neće odustati od odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ali i da nikada neće dovoditi u pitanje živote ljudi. "Mi vodimo miroljubivu politiku i branimo Kosovo diplomatskim i političkim sredstvima", poručio je Tadić.

On je precizirao da Srbija želi da vodi miroljubivu politiku u regionu i da stvori najbolje moguće odnose sa susedima. "Srbija je danas demokratska država koja želi da postane članica EU", rekao je Tadić.

Posle izazova i problema tokom devedesetih, kako je napomenuo Tadić, Srbija je stvorila novu politiku u veoma teškim okolnostima sa kojima se suočavala.

Tadić je podsetio da je Srbija proteklih godina ostvarila i značajan ekonomsku uspeh, iako se sada suočava sa posledicama globalne ekonomske krize.

"Danas imamo značajne investore koji dolaze iz SAD. To je nešto što veoma cenim", istakao je Tadić i izrazio očekivanje da će američke kompanije nastaviti da ulažu u Srbiju.

"Nadam se da će oni nastaviti da ulažu u Srbiju. Bez direktnih investicija iz SAD, ne možemo igraditi stabilno društvo i zbog toga računamo na investitore iz SAD", rekao je Tadić.

Partner SAD

On je izrazio uverenje da će da Srbija biti čvrst partner SAD u budućnosti. "Mi moramo rešiti neke probleme, ali sam uveren da ćemo na kraju biti dobri saveznici", istakao je Tadić.

Tadić je podsetio da značajna srpska dijaspora živi u američkoj državi Ohajo i izrazio zadovoljstvo što je sa njima imao priliku da razgovara u Klivlendu.

"Hvala što ste sa nama, što podržavate Srbiju i očekujem da ćete posetiti svoju zemlju. Srbija je vaša zemlja", istakao je Tadić.

Tadić je zahvalio i sanatoru Voinoviću, koji je prethodnih godina bio veoma značajna ličnost za Srbiju u SAD i podržavao je na svim poljima.

"Veoma sam zadovoljan što smo se ponovo sreli. On je uvek dostupan za nas, srpsku vladu i predsednika i računamo na njega i dalje u godinama koje dolaze", rekao je Tadić. On je zahavlio i generalu Vajtu i naglasio da srpska vojska ima odličnu saradnju sa Nacionalnom gardom Ohaja.

"Uveren sam da ćemo nastaviti saradnju koja je veoma značajna za odbrambeni sistem Srbije", zaključio je Tadić.

Tadić je juče optutovao u SAD, gde će do 26. septembra predvoditi državnu delegaciju Srbije na 64. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

Predsednik Srbije će u sredu, 23. septembra prisustvovati prijemu koji priređuje predsednik SAD Barak Obama, dodaje se u saopštenju.

Tadić će u petak, 25. septembra, u 21 čas po srednjoevropskom vremenu, govoriti na Generalnoj skupštini UN, tokom koje će imati niz susreta sa drugim zvaničnicima.

Dulić na zasedanju Generalne skupštine UN

Ministar životne sredine Oliver Dulić učestvovaće u radu u radu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku od 22. do 25. septembra, saopštilo je ministarstvo.

Dulić, koji je predsedavajući Upravnog saveta Programa UN za životnu sredinu (UNEP), sutra će učestvovati i u radu Panela o klimatskim promenama.

"Panelu će prisustvovati svi najznačajniji svetski lideri, uz predsedavanje generalnog sekretara UN Ban Ki Muna. Cilj skupa je postizanje saglasnosti o dokumentu koji će naslediti Kjoto protokol, a čije se usvajanje očekuje u decembru u Kopenhagenu", navedeno je u saopštenju.

Srbija je februaru 2009. godine u Najrobiju preuzela dvogodišnje predsedavanje UNEP, najvišim telom UN za pitanja životne sredine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.