Pred nama su novi ratovi

Izvor: Politika, 18.Mar.2012, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred nama su novi ratovi

Evo nas, ponosnih Hrvata i ponosnih Srba, koji će ubiti i vlastitu mater, noseći evropsku zastavu jer će tako sebi i drugima dokazati da više nisu „Balkanci”

Poznata hrvatska spisateljica i novinarka Vedrana Rudan svojim kolumnama, blogom i knjigama i dalje intrigira, zabavlja ili nervira javnost. U intervjuu za naš list, rađenim putem mejla, govori o Evropskoj uniji, referendumu u Hrvatskoj, svojoj novoj knjizi…

Kao poznatom evroskeptiku, kako vam >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izgleda nedavna izjava vašeg predsednika da će Hrvatska od male države postati velika sila, upravo pomoću EU i NATO-a?

Naš predsednik Josipović i ovog puta ima pravo. Kad kao članica EU, već jesmo u NATO-u, krenemo ubijati majke i decu u Avganistanu, doduše tamo već jesmo, Iraku, Iranu, Gazi... zaista ćemo moći opet s ponosom pevati: „Kud narodna vojska kreće, sretna, sretna će se zemlja zvati“.

S obzirom na dobijenu srpsku kandidaturu za EU (ne)radujete li se što je čeka ista sudbina kao i vašu zemlju – „moderno ropstvo u koloniji velikih sila”?

Nikad mi neće biti jasno zašto „Srbi” misle kako „Hrvati” razbijaju glavu šta će, bre, da se desi Srbima. Ako pod „Srbi” zamislimo vas a pod „Hrvati” mene, onda ja vama „Srbima” poručujem da nijednu sekundu svoga dana, meseca ili godine ne trošim na analizu vaše sudbine. Imam troje dece koja, za sada, imaju bedan posao, imam unučicu koja je, za sada, sita a ima i cipelice na nogama, neće dugo, imam stambeni kredit u „švajcarcima“, pijem brdo lekova koji su sve skuplji, plaćam privatno zdravstveno osiguranje da bih uopšte mogla doći do doktora, muža, mene i našu decu jedna plata deli od bankrota – i sad zamislite situaciju. Skupi se tako moja porodica na nedeljnom ručku pa krene analizirati što će se dogoditi Srbima kad krenu, a krenuće, u EU. Ne morate mi verovati, ali i mene i moju porodicu više brine koliko će dugo moja unučica kašljati ili imati proliv nego šta će se dogoditi Srbiji.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 18. marta. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite  OVDE.

Mirjana Sretenović

objavljeno: 18.03.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.