Pred Merkelovom problem zvani Junker?

Izvor: RTS, 04.Jul.2016, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred Merkelovom problem zvani Junker?

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker postaje problem kojim će nemačka kancelarka Angela Merkel morati uskoro da se pozabavi, navode izvori iz nemačkog kabineta.
Junker je u poslednje vreme bio izložen kritikama iz više pravaca zbog svojih postupaka nakon referenduma u Britaniji, na kojem su se glasači 23. juna većinom glasova izjasnili za izlazak iz Evropske unije, piše britanski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << list Indipendent.

Jedan nemački ministar je za Tajms rekao da je Merkelova počela da smatra Junkera "delom problema" unutar Evropske unije.
"Junker je nebrojeno puta delovao protiv zajedničkog interesa, a njegova reakcija na britanski referendum je bila veoma štetna", naveo je taj izvor.
Pored toga, Junkerove izjave na temu nezavisnosti Severne Irske i Škotske, a posebno njegov sastanak sa predsednicom škotske vlade Nikolom Sterdžon smatraju se "nepotrebno provokativnima".
"Ovo nije pravo vreme za svađe unutar institucija EU, ali će se pritisak na Junkera da podnese ostavku samo povećavati, a kancelarka Merkel će na kraju morati da se pozabavi tim problemom sledeće godine", rekao je izvor.
Predsednik EK je bio ključni zagovornik povećane federalizacije Evrope, a neki vide njegove napore kao jedan od razloga za anti-EU raspoloženje.
Iako je Merkelova najmoćniji evropski političar koji je kritično raspoložen prema Junkeru, nije i jedini.
Nedugo nakon objavljivanja ishoda referenduma u Britaniji prošlog meseca, šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek pozvao je Junkera da podnese ostavku.
"Neko u EU bi možda trebalo da razmisli o ostavci, zato što je Bregzit odgovornost koju neko mora da preuzme", rekao je Zaoralek.
Junkera su kasnije kritikovali i zvaničnici Poljske, Mađarske i Estonije, podseća Indipendent.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.