Prebrojano 95% glasova: Referendum u Mađarskoj nije uspeo!

Izvor: Vesti-online.com, 02.Okt.2016, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prebrojano 95% glasova: Referendum u Mađarskoj nije uspeo!

Na osnovu 94,8 odsto prebrojanih glasova, referendum u Mađarskoj nije uspeo jer je na njega izašlo manje od 50 odsto birača, ali se 98,2 odsto izašlih izjasnilo protiv obavezujućih kvota EU za prihvat migranata, što funkcioneri vladajuće stranke i vlade ipak tumače kao pobedu.

 Vladajuća stranka Fides smatra da joj rezultat daje mandat da se bori protiv migrantskih kvota, a portparol vlade Zoltan Kovač >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << izjavio je da vlada i parlament imaju dužnost da preduzmu akcije na osnovu rezultata referenduma, budući da su građani jasno stavili do znanja šta misle.

Da bi referendum o odbijanju evropskih kvota bio važeći, na njega mora da izađe najmanje 50 odsto plus jedan od ukupno 8,27 miliona mađarskih birača.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je za njega bitno da većina onih koji su glasali na referendumu bude protiv evropskih kvota čak i ako referendum ne bude validan, odnosno ako na njega ne izađe više od 50 odsto građana.

- Politika mržnje mađarskog premijera Orbana je propala - ocenili su u nedelju uveče zvaničnici opozicione mađarske partije Dijalog za Mađarsku (PM), pred pristalicama koji su se okupili ispred zgrade parlamenta, javlja MTI.

- Nehumana i bezosećajna vlada Viktora Orbana će pasti - smatra Timea Sabo iz rukovodstva te stranke, pozivajući se na relativno nizak odziv glasača na referendumu o migrantskim kvotama EU.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.