Poziv preostalim zemljama EU da priznaju nezavisnost Kosova

Izvor: Vesti-online.com, 25.Jan.2012, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv preostalim zemljama EU da priznaju nezavisnost Kosova

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je predlog rezolucije o Kosmetu kojim se pet zemalja Evropske unije (EU), koje to još nisu učinile, pozivaju da priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova.

U predlogu rezolucije, koja bi pred Evropskim parlamentom trebalo da se nađe u martu, naglašava se "važnost evropske perspektive za >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Kosovo i druge zemlje regiona" i podvlači da "strategija EU koja bi tu perspektivu učinila opipljivom za građane Kosova do sada nije bila uspešna", prenosi Radio Slobodna Evrope.

Predloženim dokumentom odbacuje se mogućnost podele KiM i podvlači važnost primene Ahtisarijevog plana koji bi kosovskim Srbima na severu dao široku autonomiju.

Istovremeno se izražava duboka zabrinutost zbog nestabilne i napete situacije i nasilja na severu Kosova.

Kao "izazovi koji stoje pred Kosovom" u rezoluciji se, između ostalog, navode i "povratak izbeglica i interno raseljenih, sudbina nestalih, borba protiv korupcije, diskrimiancije, zaštita kulturnog i verskog nasleđa, reforma pravosuđa, obezbeđivanje uslova za rad snažnih i nezavisnih medija".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.