Povećan broj azilanata u Srbiji

Izvor: B92, 04.Feb.2011, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećan broj azilanata u Srbiji

Beograd -- Od početka godine u Srbiju nelegalno ušlo 75 stranaca na putu ka zemljama EU, kapaciteti Centra za azil u Banji Koviljači su popunjeni.

Broj azilanata u Srbiji protekle godine se udvostručio u odnosu na 2009, a očekuje se da će ove godine taj broj premašiti hiljadu ljudi.

U Centru za azil u Banji Koviljači sada je 75 tražilaca azila, što je dvostruko više nego u januaru prošle godine. Privremeni smeštaj svakodnevno traže stanci koji su ilegalno prešli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << granicu, a kako je kapacitet 80 mesta, prave se liste čekanja.

"Poslednjih dana od 20 do 25 ljudi pokazuje interes za smeštaj. Mi ih primamo sukcesivno kada se izjasne da žele da traže azil, dok neko ne ode ili pobegne, pa se uprazni mesto u centru", kaže Robert Lesmajster, upravnik Centra za azil Srbije.

Najviše azilanata u Srbiju stiže iz Avganistana, Iraka, Irana, Somalije, Palestine... U poslednje vreme na put ka zemljama Evropske unije kreću i žene, a čak 14 odsto od ukupnog broja su maloletnici bez roditeljskog staranja. Većina njih kaže da su bili primorani da napuste svoju zemlju:

Ja sam napustio Somaliju jer je teroristička organizacija El Šabab htela da me regrutuje u svoje redove. Kada sam to odbio, ubili su mi ženu, decu i sestru. Srušili su mi kuću, pa sam morao da napustim zemlju. Pošto sam u Srbiji prihvaćen, želeo bih da ostanem ovde i dobijem dokumenta.

Ukoliko se nastavi ovakav trend ilegalnog prelaska granice, u Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila očekuju da će hiljadu stanaca ući u Srbiju.

"Svaki nemir u svet reflektuje se na tražioce azila u Srbiji. Tako da mi očekujem, ako se nastavi pogoršanje odnosa u Severnoj Africi, u Tunisu, Egiptu, Jordanu, sigurno će se odražiti na izražavanje tražnje azila i ovde"; kaže Radoš Đurović, izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Od 522 zahteva za azil, podneta u prošloj godini, većina je obustavljena, dok je u 28 slučajeva doneta negativna odluka. Razlog je to što je većini Srbija samo usputna stanica da se nahrane, obuku i odmore na putu ka Evropskoj uniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.