Potvrđeno: Kurti, kažnjen si

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 13:34

Potvrđeno: Kurti, kažnjen si

Prištini će biti ograničen pristup EU fondovima, dok njihovo rukovodstvo više neće biti dobrodošlo u Briselu.

Ovo je izjavio danas portparol EU službe za spoljne poslove Peter Stano na konferenciji za medije.

Evropska unija planira da ograniči pristup "Kosova" fondovima EU i prekine sa posetama na visokom nivou zbog odbijanja prištinske vlade da deeskalira situaciju, rekao je danas portparol Evropske službe za spoljne poslove Petar Stano na brifingu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Briselu.

"I pored naših poziva, premijer (Aljbin) Kurti nije preuzeo odlučujuće akcije kako bi se ublažile tenzije. EU je pripremila niz mera koje mogu biti preduzete odmah", rekao je Stano.

Kako je naglasio, te mere uključuju "suspenziju poseta na visokom nivou, kontakata i događaja, kao i finansijske saradnje sa Kosovom".

Stano je rekao da je "EU pozvala kosovske i srpske vlasti da pomognu u spuštanju tenzija", preteći negativnim posledicama po privremene prištinske institucije ukoliko to ne bude učinjeno.

Predstavnik Evropske službe za spoljne poslove je naglasio da mere protiv tzv. Kosova "nisu sankcije", kao i da mogu biti ukinute kada budu preduzeti određeni koraci.

On je pojasnio da će se mere uvoditi postepeno, u zavisnosti od dešavanja na terenu.

Na pitanje o izborima održanim 23. aprila u četiri opštine na severu KiM, Stano je rekao da je na njima izlaznost bila "veoma, veoma niska", kao i da nisu doneli potrebno rešenje situacije.

"Oni su samo doprineli novoj eskalaciji nasilja. Imamo erupciju tenzija i nasilja. Ima toliko problema i izazova. Pokušavamo da pomognemo da se prevaziđe kriza", rekao je evropski portparol.

Stano je dodao i da nije isključeno da bi iste mere mogle biti preduzete protiv obe strane u dijalogu, ukoliko ne budu sarađivale u smirivanju tenzija.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.