Poštovanje i podrška reformskim potezima vlade

Izvor: Press, 11.Mar.2015, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poštovanje i podrška reformskim potezima vlade

Evropski parlament usvojio je danas u Strazburu rezoluciju o Srbiji, kojom se od Brisela traži otvaranje poglavlja sa Srbijom, a autor rezolucije, izvestilac Dejvid Mekalister je istakao da opredeljenje Beograda za EU i do sada preduzeti reformski napori vlade zaslužuju poštovanje i podršku Brisela.
"Vlada se uhvatila u koštac sa sistemskim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kao i socijalnim i ekonomskim reformama. To zaslužuje naše postovanje i podršku", poručio je Mekalister po usvajanju rezolucije.

On je naglasio da se Srbija nalazi na putu ka EU i da srpska vlada pokazuje opredeljenje za proces evropskih integracija.

"Srpski parlament je nedavno usvojio važne zakone o uzbunjivačima, medijima, radu, privatizaciji i bankrotu. To je predstavlja pozitivan razvoj", rekao je Mekalister.

On je istovremeno ukazao da je za uspešan proces integracija od ključnog značaja sveobuhvatna primena zakona.

"Vladavina prava, ekonomsko upravljanje i reforma javne administracije su od fundamentalnog značaja u demokratiji, kao i za proces pregovora", naglasio je on.

Koliko će trajati proces pregovora prevashodno zavisi od sposobnosti Srbije da ostvari održivi napredak po pitanju reformi.

"Ali, taj napredak može biti ostvaren", zaključio je Mekalister.

Danas usvojenom Rezolucijom, Srbija je pohvaljena zbog napretka u reformama, razvoja dobrosusedskih odnosa i dijaloga sa Prištinom.

Istovremeno, od Evropskog saveta se traži da što pre otvore poglavlja u pregovaračkom procesu.

Povodom usvajanja tog dokumenta, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je ocenio da Evropski parlament nedvosmisleno podržava evropski put zemalja Zapadnog Balkana.

Han je, preko Tvitera, čestitao svim izvestiocima EP.

Na sinoćnoj plenarnoj sednici istaknuto da je Srbija ostvarila veliki napredak u procesu pridruživanja EU, ali da je potrebno da pojača rad na strukturnim reformama, zaštiti manjina i sprovođenju Briselskog sporazuma.

Han je sinoć pozvao poslanike da ne nameću Srbiji nove uslove u procesu pristupanja EU, osvrnuvši se na amandman Evropske narodne partije u kome se od Srbije traži da preispita zakon koji joj specijalnom sudu u Beogradu daje nadležnost da procesuira ratne zločine izvršene na celoj teritoriji bivše Jugoslavije.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je pre glasanja da je u EP vođena pozitivna debata o našoj zemlji.

"Dobili smo podršku sa svih strana i prepoznavanje reformskog procesa u Srbiji kao najvažnijeg elementa koji bi trebalo da dovede do otvaranja poglavlja tokom ove godine. Svi su se osvrnuli na potrebu da se Srbiji pošalje dobar signal i uputi konkretna podrška, prepoznavanja reformskog procesa i napretka na putu evropskih integracija kroz otvaranje poglavlja", rekla je Joksimović za Tanjug.

Dokument Evropskog parlamenta sadrži i kritike zbog narušavanja slobode izražavanja i položaja nezavisnih institucija, kao i zbog odbijanja Srbije da se pridruži evropskim sankcijama protiv Rusije.

U Rezoluciju je uvrštena i ublažena verzija amandmana, koji su predložili hrvatski poslanici uz podršku Evropske narodne stranke (EPP), koji su tražili da se Srbija spreči da procesuira optuženima za ratne zločine koji su počinjeni na teritoriji Hrvatske.

U konačnoj verziji, usvojen je amandman kojim se od Srbija poziva da "u duhu pomirenja i dobrosusedskih odnosa preispita sporni zakon", a za to je glasalo 347 poslanika, dok je 319 bilo protiv.

Izglasan je i predlog evropskih liberala da se u ovkviru dokumenta osude napadi na ombudsmana Jankovića i da mu se pruže svi uslovi za rad.

Pored toga, usvojen je i amandman Zelenih da se Srbiji oda priznanje zbog dogovora o pravosuđu postignutog tokom februarske runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Glasanje je održano bez rasprave, s obzirom da je ona debata vođena na sednici EP u utorak uveče.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EP usvojio rezolucije o Srbiji i Crnoj Gori

Izvor: SandzakPress.net, 11.Mar.2015

Svijet – Srbija napreduje u reformama i razvija dobrosusjedske odnose i dijaloga s Kosovom, put Crne Gore u EU se ne dovodi u pitanje. Evropski parlament usvojio je u srijedu u Strasbourgu rezoluciju o Srbiji, kojom se od Brisela traži otvaranje poglavlja s ovom zemljom. Autor rezolucije, izvjestitelj...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.