Poštovaćemo volju EU, bez subvencija, ali i bez sankcija Rusiji

Izvor: Studio B, 21.Avg.2014, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poštovaćemo volju EU, bez subvencija, ali i bez sankcija Rusiji

Srbija će poštovati volju Evropske unije i neće davati subvencije za izvoz svojih prozivoda u Rusiju, ali Ruskoj federaciji neće uvoditi sankcije, poručio je premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare objasnio da mu je pre dva u Obrenovcu zamenik šefa Kancelarije EK u Beogradu Oskar Benedikt uručio ed memoar kojim se Vlada Srbije obaveštava da bi trebalo da se uzdrži od bilo kakvih mera podržavanja izvoza u Rusiju, što praktično znači da ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << bi trebalo da suštinski ili značajno proširimo srpski udeo u izvozu na rusko tržište, zamenjujući tako izvoz zemalja EU.

"Ovo što smo dobili posmatramo na odgovoran način i odgovorno ćemo se odnositi prema tome. To je niža forma od demarša, ali ne želimo da potcenimo sadržaj i bilo bi neodgovorno da se tako ponašamo", rekao je Vučić.

Srbija, međutim, dodao je, nema nikakve veze sa sukobima u Ukrajini, niti ih je izazvala, niti se stavila na bilo koju stranu.

"Želimo mir, bavimo se mirom", rekao je Vučić i poručio građanima da mogu biti spokojni jer, "treba da znaju da Srbija ničim i ni na kojim način nije bilo čime ugrožena".

Napomenuo je takođe da nema potrebe da Srbija uvodi nove, odnosno dodatne subvencije na izvoz robe u Rusiju, ali je ponovio da će poštovati volju EU, jer je članstvo EU strateški cilj i za takvu politiku vlade građani su glasali.

Očekujemo da EU održi obećanje i otvorimo poglavlja 32 i 35

Vučić je izjavio da očekuje da Evropska unija održi svoje obećanje i da se do kraja godine otvore poglavlja 32 i 35 u pregovorima sa Unijom i podvukao da je Unija najveći partner Srbije.

"Dok sam na čelu vlade postovaćemo tuđe interese, ali brinućemo svoje brige. Srbija vodi računa o interesima građana, ne vređa nikoga, poštuje sve. Srbija je na putu evropskih integracija ali ocekujemo da EU održi obećanje i da pre kraja godine otvorimo poglavlja 32 i 35", rekao je Vučić.

On je poručio izvoznicima da se ne "igraju" i ne prepakuju proizvode iz EU kako bi ih izvezli na rusko tržište.

"Nemojte da se igrate da mislite da možete nešto da prepakujete i da varate Rusiju i EU. To neka niko ne misli da radimo. Mi svoju proizvodnju i izvoz nećemo da zaustavljamo, a da li ćemo nove subvencije da uvodimo, nećemo. Nama je najveći partner EU", poručio je Vučić.

On je kazao i da Srbija kada je počeo sukob u Ukrajini nije izvezla nijedan avion, brod niti tenk.

"Brodove i avione nemamo, tenkove imao pa ne prodajemo. Nikome nismo prodali", kazao je Vučić.

 

Ne očekujem nikave sankcije EU

 

Vučić ne očekuje nikakve sankicije Evropske unije zbog novonastale situacije, poručujući da Srbiju vidi kao uspešnu i modernu zemlju. "Ne očekujem nikakve sankcije, niti Srbija ništa ne gubi ovim. Da li Srbija može nešto da dobije, to nema veze ni sa Rusijom i Evropljanima, već od nas samih", poručio je Vučić.

Srbiju, podvlači, vidi kao uspesnu i modernu zemlju i da očekuje da već 2016. godine Srbija bude zemlja sa najvećim privrednim rastom u EU. "To već nekoliko puta ponavljam i to samo znači da dobro znamo šta radimo i to moraju naši ljudi da razumeju", rekao je Vučić na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje da li očekuje da EU uvede Srbiji bilo kakve sankcije.

On je poručio i da uspeh naše zemlje zavisi od nas samih, našeg rada, mera i posvećenosti. "Ako toga ne bude, neće biti ni rezultata", podvukao je Vučić, navodeći da "mi svoju sudbinu držimo u svojim rukama".

 

Povećajte proizvodnju, dosta je bilo javašluka

Vučić je poručio privrednicima da povećaju proizvodnja, jer za plasman robe ima prostora i u našoj zemlji, te da je gotovo s mahinacijama i da prepakivanja robe neće biti, ne zbog EU ili Rusije, nego zbog Srbije.

Vučić je rekao da su privrednici imali iste šanse pre godinu, dve ali da se nisu bavili ozbiljno proizvodnjom, već da je većina onih koji pretenduju da budu veliki gledala kako da uzme od države kredit koji nikada neće da vrati.

"Molim privrednike da povedu računa, jer mi svoju proizvodnju imamo da plasiramo u našoj zemlji, a za to do sada nismo imali ni snage ni mogućnosti", rekao je premijer.

Proizvodnju ćemo povećavati u skladu s merama koje će vlada doneti i u skladu sa zakonima, dodao je, a privrednike upozorio:

"Dosta je javašluka gde se razmišljalo kako će da se preživi još jedan dan. Pred privrednicima je šansa da proizvode za svoju zemlju, ali i druge. Privrednici moraju da vode računa da nećemo dozvoliti mahinacije, špekulacije, prepakivanja ne samo zbog EU i ruskih partnera, već zbog Srbije", rekao je Vučić dodajući da Srbija žali zbog tuđih muka, ali da mora da gleda interese svojih građana.

 

Psi rata će biti uhapšeni i zatvoreni

 

Vučić je još jednom je pozvao srpske državljane koji ratuju na teritoriji Ukrajine da se vrate i poručio da će, ukoliko se ogluše o te zahteve biti preduzimane mere prema njima.

"Biće zatvorske kazne za njih, biće privođeni pravdi. Uhapšeni, pa zatvoreni u skladu sa zakonom. Svakoga znamo na svakoj strani, možda za dva ili tri lica ne znamo... zemlja ima svoje službe i možda ne znamo deset imena lica u Siriji, i to radimo zajedno sa najmoćnijim svetskim službama", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

On je rekao i da je država ta koja vodi zemlju u rat ili ne, da je tako uvek bilo i da će tako biti uvek. "Srbija nije u rati ni sa kim, Srbija neće da vodi ratove već hoće da u miru da gradi bolju i drugačiju državu", poručio je Vučić.

Ponovio je da će biti donete izmene krivičnog zakona i još jednom pozvao one koji ratuju da se vrate.

"Još jednom pozivam one koji su otišli na teritoriju Ukrajine bez obzira na kojoj su strani, a to je mali broj ljudi, da se odmah vrati u svoju zemlju jer to je dobro za njih i njihove porodice da sačuvaju svoje živote, drugo, to nisu ratovi u kojima Srbija na bilo koji način treba da učestvuje", istakao je Vučić.

Istakao je da je posao države da štiti živote svojih državljana i podvukao da "kao što nije naš rat u Sriji, tako nije ni u Ukrajini".

 

Brisel pozdravlja Vučićevu izjavu, zvaničan stav nakon analize

 

U Evropskoj komisiji su pozdravili današnju izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa izvozom hrane u Rusiju, uz napomenu da će zvaničan stav Brisel izneti tek nakon podrobne analize Vučićevih reči.

"Vučićeva izjava da će se Srbija pridržavati preporuka Evropske unije i da neće podsticati izvoz hrane u Rusiju je nešto što zaslužuje pohvalu", rekao je Tanjugu funkcioner Evropske unije koji je želeo da ostane anoniman.

On je, međutim, dodao da će zvaničan stav Evropske komisije biti formulisan nakon uvida u ceo sadržaj Vučićeve konferencije za štampu i analize njegovih reči.

U međuvremenu portparol komesara za proširenje Štefana Filea Petar Stano je na brifingu za novinare ponovio da Evropska unija očekuje od trećih zemalja i zemalja kandidata da ne pokušavaju da iskoriste evropske sankcije Rusiji kako bi povećale sopstveni izvoz.

"To je veoma jasan stav koji su šefovi diplomatija zemalja članica doneli u petak prošle nedelje i on i dalje ostaje na snazi", rekao je Stano novinarima.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.