Poslušane dobronamerne sugestije EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2010, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslušane dobronamerne sugestije EU

BEOGRAD - Ministarka pravde Snežana Malović je istakla da je prioritet Srbije članstvo u Evropskoj uniji (EU) pa domaće pravosuđe mora biti potpuno usaglašeno s pravosuđem zemalja-članica EU.

Ministarka Malović je u intervjuu u prazničnom broju beogradskog dnevnika "Politika" iznela da su predstavnici pravosudnih organa u procesu reforme pravosuđa održali mnogobrojne sastanke sa predstavnicima EU i dobili dobronamerne sugestije koje se u najvećoj meri odnose na obrazloženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neizabranim kandidatima prilikom opšteg izbora sudija, kao i na veću transparentnost postupka.

Reforma pravosuđa je živa stvar

U tom smislu su, navela je Malović prvo, Državno veće tužilaca, a potom i Visoki savet sudstva doneli paket mera koje su usaglašene sa sugestijama Evropske komisije.

"Proces reforme pravosuđa je živa stvar, pažljivo analiziramo situaciju na terenu i spremni smo da probleme otklonimo," ocenila je Malović.

Ovde ide naslov

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je pre dva dana da je Evropska komisija (EK) pozvala vlasti u Srbiji da preispitaju postupak reizbora sudija i tužilaca, obavljen u decembru 2009. godine.

Boljević je na konferenciji za novinare rekla da je šef EK Žoze Manuel Barozo pismom obavestio Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca Srbije da je "sa sagovornicima u Srbiji pokrenuto pitanje nedostataka" u postupku reizbora i da je "nedvosmisleno" zatraženo da se postupak preispita.

Društvo sudija Srbije saopštilo je pre deset dana da je na nepravilnosti u reizboru sudija u Srbiji ukazalo i Konsultativno veće evropskih sudija (CCJE), telo Saveta Evrope koje formuliše evropske standarde.

"U Deklaraciji o reformi pravosuđa Srbije CCJE ... konstatuje da je razrešenje srpskih sudija ugrozilo princip nepremestivosti i stalnosti sudija, i da je primena Zakona o sudijama povredila međunarodne standarde i ignorisala preporuke Venecijanske komisije", navedeno je u saopštenju.

Malović je istakla da ona kao ministarka pravde, neće dozvoliti da se pravosuđe nađe na putu Srbije ka Evropi.

"Spremni smo da, sve do otvaranja 23. poglavlja pregovora za ulazak Srbije u Evropsku uniju, radimo zajedno sa evropskim ekspertima, kako bismo izbegli svaku moguću grešku," kazala je ministarka.

Malović je najavila da će u maju biti održan sastanak na ministarskom nivou s predstavnicima EU na kome će biti dogovoreni dalji koraci važni za reformu pravosuđa u Srbiji.

Ona je istakla kako je reformom pravosuđa onemogućeno da sudski postupci traju neprimereno dugo, zbog čega se veliki broj građana žalio i Ustavnom sudu, ali i Evropskom sudu za ljudska prava.

"Postupci će ubuduće trajati najviše do godinu dana u krivičnim i dve godine u parničnim materijama, što je praksa u drugim evropskim zemljama," navela je ona.

Izvršenje: U EU 40, u Srbiji 500 dana

Malović ukazala i da će usvajanjem izmena i dopuna Zakona o izvršnom postupku (ZIP) koje se očekuje uskoro, uspešno biti rešen problem dugog trajanja izvršenja sudskog postupka.

Srbija više neće biti zemlja u kojoj se na izvršenje u proseku čeka oko 500 dana, dok u EU izvršenja traju najduže 30 do 40 dana, primetila je ona.

Ministarka je, takođe, ukazala da je reforma pravosuđa jedan od ključnih segmenata i za ekonomski razvoj Srbije.

"Uz adekvatno zakonodavstvo, efikasno sudstvo, ambijent za poslovanje domaćih i stranih kompanija biće unapređen, što je najbolji osnov za dalje privlačenje stranih investicija koje znače nova radna mesta za građane Srbije," navela je ona.

Ministarka Malović je u intervjuu ocenila i da je kritika kojoj je opoziciona Srpska napredna stranka (SNS) podvrgla reformu pravosuđa, usledila pošto inicijativa SNS s milion potpisa građana za raspisivanje vanrednih izbora "nije dala željeni rezultat."

"Smatram da je ova kampanja apsolutno neprimerena, odnosno nedopustiv i zlonameran način da ostvarite neke svoje političke ciljeve," zaključila je ministarka Malović.

Pismo Žoze Manuel Baroza

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je u pismu povodom reizbora sudija i tužilaca u Srbiji izneo stav da zaključci ekspertske misije potvrđuju da je postupak reizbora pokazao značajne nedostatke u pogledu sastava i nezavisnosti Visokog saveta sudstva i državnog veća tužilaca, prenela je danas "Politika".

EK je svesna procesa reforme pravosuđa u Srbiji, koji je ključni prioritet evropskog partnerstva, kao i dešavanja u vezi sa reizborom sudija i tužilaca, navodi se u pismu.

"Ja lično, Vivijan Reding, potpredsednik i član Komisije u čijoj je nadležnosti pravosuđe, osnovna prava i državljanstvo i Štefan File, član Komisije nadležne za proširenje i evropsku susedsku politiku, već smo pokrenuli pitanje navedenih nedostataka sa našim srpskim sagovornicima na nedvosmislen način, i zamolili ih da preispitaju ovaj postupak", kaže se u pismu koje je objavio beogradski dnevnik.

"Komisija će u potpunosti podržati ovaj proces i pažljivo nadzirati razvoj budućih događaja", naveo je Barozo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Malovićeva: Uskladiti sudstvo sa EU

Izvor: B92, 01.Maj.2010

Snežana Malović (FoNet,arhiva)..Beograd -- Ministarka pravde Snežana Malović je istakla da je prioritet Srbije članstvo u EU pa domaće pravosuđe mora biti usaglašeno s pravosuđem zemalja članica EU... Ministarka Malović je u intervjuu "Politici" rekla da su predstavnici pravosudnih organa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.