Posle pohvala sledi ozbiljan rad

Izvor: B92, 21.Jan.2014, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle pohvala sledi ozbiljan rad

Brisel -- Treba sada stati sa obe noge na zemlju; kada prođu pohvale, treba se okrenuti ozbiljnom radu, koji predstoji Srbiji.

Ovo je danas na prijemu, povodom formalnog početka pregovora Srbije o članstvu u EU, rekao slovački zvaničnik Edvard Kukan, član Evropskog parlementa.

To je bila poruka koja se, čini se, čula danas i od srpskog premijera i prvog potpredsednika, kao i od Štefana Filea.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Mnogo komplimenata čulo se u hotelu nedaleko od zgrade Evropskog saveta u kojoj je održan prijem, javlja reporterka B92 iz Brisela Ljubica Gojgić. Ipak, nakon pohvala, mnogi su saglasni, sledi mnogo rada.

"Morate stajati sa obe noge na zemlji i biti realni. Ovo nije trka s vremenom. Najvažnije je da se zemlja dobro pripremi za članstvo. Da li će to biti za 5 ili 7 godina, to je manje važno. Nije najbitnije odrediti datum. Bićete spremni kada budete spremni i kada Evropska unija bude spremna za vas", poručio je Kukan.

Na tom prijemu našli su se razni zvaničnici EU, doduše ne oni najviši, ali i mnogi drugi sa kojima je misija Srbije pri EU u kontaktu... Bio je tu i šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

Kako prenosi naš reporter, premijer Dačić je najavio drugu međuvladinu konferenciju za 25. jun.

Srpska delegacija se danas srela i sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom, koji je čestitao Srbiji, ali i ocenio da čeka još dosta posla. U prvom redu je istakao reformu pravosuđa, uspostavljanje vladavine zakonaa i nastavak borbe protiv organizovanog kriminala.

Podsetimo, da zanas za 9h je zakazan početak tzv. skrininga, sveobuhvatne analize po Poglavlju 35, koje je najdelikatnije u dosadašnjem procesu evrointegracija, jer se manje-više u celini odnosi na Kosovo. Poglavlje 35 je nepoznanica i za EU, jer je potpuno novo i za evropske zvaničnike, ali u nekoj meri nepoznanica je i za zvaničnike iz Srbije, jer ne znaju šta će dobijati kao predloge od evropskih zvaničnika.

Suština Poglavlja 35 je Briselski sporazum i svi drugi koji su postignuti u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom.

"Predmet nisu pregovori o daljoj normalizaciji, za to je i dalje zadužen dijalog, već praćenje svega što je dogovoreno i što će biti dogovoreno tokom dijaloga", rekla je šefica tima za pregovore Srbije Tanja Miščević.

Osim toga, u toku su skrininzi za još tri poglavlja. Oni su počeli, a te pripremne analize po svim poglavljima, kako je rekao Štefan File, trebalo bi da se završe do maja sledeće godine.

Nada je srpskih zvaničnika da bi prva poglavlja u pregovorima mogla biti i otvorena do kraja godine.

U EU insistiraju na tome da se pođe od onoga što se smatra suštinskim vrednostima EU, od pitanja pravosuđa, bezbednosti i ljudskih sloboda. U srpskoj delegaciji se nadaju tome da će, kao i u slučaju nekih drugih zemalja, na primer Crne Gore, EU pristati i da u ranoj fazi otvori neka lakša poglavlja, kao što su obrazovanje, nauka i kultura, i postoji nada da bi se ta poglavlja mogla otvoriti u drugoj polovini godine, a svakako pre kraja 2014.

"Mislim da je to zaista novi početak. Imamo zaista pozitivan duh danas, na ovoj prvoj međuvladinoj konferenciji. Čuo sam takve odlučne poruke danas i od premijera Dačića i od potpredsednika Vučića da će se nastaviti ovaj proces u svim potrebnim oblastima. Mislim da je to zaista veliki dan za Srbiju i sve srpske građane", rekao je za B92 Majkl Devenport, šef misije EU u Srbiji.

"Znam da je to pre godinu i po dana za nas bio veoma važan datum. To je sada bitno ne samo za Srbiju, za Crnu Goru, nego za ceo region, za sve zemlje bivše Jugoslavije, za Albaniju, jer se praktično svi narodi i sve države sa zapadnog Blakana pridružuju jednim evolutivnim putem EU", ocenio je Ivan Leković, šef misije Crne Gore pri EU.

"Čvrsto verujem da je otvaranje pregovora o članstvu značajno ne samo za Srbiju, već za ceo region. Nadam se da će uspeh Srbije imati širi značaj biti podsticaj da se pronađu rešenja zasnovana na dijalogu", poručio je predsednik Saveta Evrope Herman van Rompej, koji je u utorak u Briselu primio delegaciju Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.