Posle Haga – Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2011, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle Haga – Kosovo

BEOGRAD -

Bivši ambasador Srbije u Francuskoj Predrag Simić izjavio je da se posle hapšenja svih haških begunaca pritisak na Srbiju po pitanju Kosova neće pojačati, jer je već pojačan i to veoma brzo.

"U trenutku izručenja Gorana Hadžića stigle su poruke da Kosovo dolazi u prvi plan i to vrlo glasno iz usta američkog diplomate >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Tomasa Kantrimena, komesara EU Štefana Filea, a iz Prištine je stigao embargo na uvoz robe iz Srbije. Prema tome, mislim da poruka ne može biti jasnija da je posle Haga Kosovo centralna tema odnosa Beograda i Brisela", rekao je Simić agenciji Beta.

Simić je dodao da priznavanje Kosova formalno neće biti uslov za pridruživanje Srbije EU sve dok postoji pet zemalja članica EU koje ne priznaju Kosovo.

"EU spoljnopolitičke odluke donosi konsenzusom, a u ovom slučaju nema konsenzusa. Pritisak će dolaziti iz nacionalnih parlamenata zemalja koje priznaju i koje podržavaju nezavisnost Kosova", rekao je Simić.

Pribićević: Srbiji sledi nekoliko izuzetno teških godina

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević izjavio je da će za Srbiju narednih nekoliko godina biti izuzetno težak period zbog pojačanih pritisaka međunarodne zajednice vezanih za Kosovo i da će EU spor Beograda i Prištine koristiti kao izgovor za usporavanje prijema novih članica.

"Očekujem da će se u narednom periodu pojačati pritisak na Srbiju vezano za Kosovo ali ne tako da će se to postaviti kao uslov za ulazak u EU nego pre svega u smislu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova", rekao je Pribićević agenciji Beta.

Pribićević je dodao da je taj pritisak i rezultat želje EU da se odnos Beograda i Prištine do kraja normalizuje jer EU svakako ne želi da prima u članstvo zemlje za koje ona smatra da imaju nerešene teritorijalne probleme.

"Mislim, međutim, da će to donekle biti i izgovor, s obzirom na probleme sa kojima se EU suočava, da se u jednom trenutku donekle uspori prijem novih članica", rekao je Pribićević.

Naveo je da će se pritisak na Srbiju posle hapšenja svih haških begunaca pojačavati ali ne tako da Srbija prizna Kosovo, jer pet članica EU nije priznalo Kosovo, pa je samim tim i nelogično očekivati da Srbija prizna a pet članica ne.

"Očekujem pritisak u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom. Očekujem izuzetno težak period za Srbiju u narednih nekoliko godina", rekao je Pribićević.

Sonja Liht: Biće zahteva za "kreativan pristup"

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht izjavila je da posle hapšenja svih haških begunaca neće biti pojačan pritisak na Srbiju u vezi sa Kosovom niti će Srbiji priznanje Kosova biti postavljeno kao uslov za ulazak u EU, ali će biti zahteva za "kreativan pristup".

"Ne verujem da će biti povećan pritisak na Srbiju posle izručenja i poslednjeg haškog begunca Gorana Hadžića. Ubeđena sam da će i manje, više kao i do sada debata o tome kako napreduje dijalog Beograda i Prištine biti vrlo značajna i vrlo mnogo na dnevnom redu, jer vidimo da koliko taj dijalog odmiče, tako se javljaju i novi problemi poput onih sa carinskim pečatom i trgovinskim embargom sa druge strane", rekla je Sonja Liht agenciji Beta.

Dodala je da će to sigurno ostati na dnevnom redu, ali da ne veruje da to ima bilo kakve veze sa završetkom ove faze saradnje sa Haškim tribunalom.

"Čak sam ubeđena da nema. Ne verujem ni da će se zahtevati od Srbije kao uslov, ne može da se zahteva, da prizna Kosovo i pre nego što uđe u EU, definitivno ne dok u samoj EU ne postoji apsolutni konsenzus oko priznanja nezavisnosti Kosova, ali će se sigurno tražiti da se nađe kreativni pristup u smislu zajedničkog prisustva određenim regionalnim događanjima", rekla je Sonja Liht.

Dodala je da će se od Srbije sigurno zahtevati doprinos tome da se ceo region što pre i što sveobuhvatnije integriše u zajednički prostor EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.