Posle 10 godina, popis stanovništva Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jan.2011, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle 10 godina, popis stanovništva Srbije

BEOGRAD -

Popis stanovništva, prvobitno planiran za april, odložen je za šest meseci i biće sproveden od 1. do 15. oktobra, a sredstva za popis trebalo bi da budu obezbeđena iz fondova Evropske unije.

Popis u poljoprivrednoj delatnosti biće obavljen između 1. oktobra i 15. decembra 2012. godine.

Prema procenama Republičkog zavoda za statistiku (RZS), broj stanovnika u Srbiji godišnje se smanjuje za 30.000 do 35.000, što odgovara broju žitelja Kikinde.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Na popisu će biti angažovano između 50.000 i 60.000 ljudi, odnosno nešto preko 50.000 popisivača na terenu, koji moraju biti punoletni, sa najmanje srednjom stručnom spremom i da poznaju teren na kojem će raditi, uz još oko 6.000 instruktora, a biće formirane i popisne komisije pri jedinicama lokalne samouprave - opštinama i gradovma.

Troškovi popisa iznosiće oko 350 dinara, ili nešto više od 3,5 evra po stanovniku, što je najmanji trošak u Evropi, rekao je ranije direktor RZS Dragan Vukmirović, navodeći da u skandinavskim zemljama, na primer, oni iznose i do 16 evra.

Među popisnim pitanjima novine će biti one o računarskoj pismenosti, vanbračnim zajednicama, broju stanova ili kuća koje neko poseduje, a trenutno ne živi u njima, osobama sa invaliditetom, ljudima koji su zbog sporazuma o readmisiji morali da se vrate u domovinu, broju izbeglica u Srbiji i razlozima napuštanja svojih ognjišta.

Popis poljoprivrede, koji je u Srbiji poslednji put rađen 1960. godine, obuhvatiće sva domaćinstva sa najmanje 0,5 hektara obradive zemlje, pri čemu će biti popisivan broj grla stoke, poljoprivredna mehanizacija, stabla voća, vrste delatnosti u agraru...

Poslednji popis stanovništva sproveden je 2002. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.