Portugalija i Irska u problemima

Izvor: S media, 24.Mar.2011, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portugalija i Irska u problemima

Ostavka portugalskog premijera i pretnja Irske da će deo bankarskih gubitaka preneti na pojedine vlasnike obveznica u irskim bankama, što bi moglo podstaći nova strahovanja investitora, zasenjuju održavanje dvodnevnog samita lidera Evropske unije (EU) u Briselu.

Lideri EU treba da na samitu, koji počinje danas popodne, odobre propise za bolje rukovodjenje ekonomijom u 17 članica tog bloka koje koriste evro. Oni će takodje, kako se očekuje, odobriti >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << jedan stalni fond za spasavanje oslabljenih članica koji bi trebalo da zameni sadašnji privremeni fond.

Kriza vlade u Portugaliji i pretnja Irske da će primorati neke privatne kreditore banaka da preuzmu deo bankarskih gubitaka drži, medjutim, pritiske na tržištu duga na rekordnim visinama.

Portugal: Dugovi će oboriti Vladu

Investitori strahuju da je samo pitanje vremena kada će Portugalija uzeti pomoć za spasavanje i da će Irska na kraju bankrotirati po svom dugu, sem ukoliko ne prenese gubitke na investitore ili ne dogovori blaže uslove za pomoć za spasavanje.

EU je "spremna" da pomogne Portugaliji, ukoliko ta zemlja zatraži finansijsku pomoć, izjavio je danas belgijski ministar finansija Didije Rejnders pred samit EU.

Tanjug

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.