Popis važan za dobijanje pomoći od EU

Izvor: RTS, 01.Feb.2013, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popis važan za dobijanje pomoći od EU

Podaci popisa poljoprivrede značajni za unapređenje te delatnosti, ali i za početak pregovora za članstvo u Evropskoj Uniji. Da bi Srbija mogla da koristi sredstva iz predpristupnih fondova EU neophodno da poseduje pouzdane statističke podatke, rekao šef Delegacije EU u Srbiji Vensen Dežer.

Gazdinstva u Srbiji obrađuju 3 miliona i 350.000 hektara zemljišta, a za obradu zemlje koriste nešto više od 400.000 traktora, pokazuju rezultati popisa poljoprivrede sprovedenog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od 1. oktobra do 15. decembra prošle godine.

Anketirano je nešto više od 900.000 domaćinstava. Kako je odziv bio odličan, u Zavodu za statistiku ističu da su popisivači prikupili podatke od gotovo svih domaćinstava u Srbiji.

Svako četvrto domaćinstvo u Srbiji bavi se poljoprivredom, obrađuju 3,35 miliona hektara, gaje oko 900.000 goveda.

"Na teritoriji Evropske unije prosečno poljoprivredno gazdinstvo koristi 17,9 hektara. Prosečna površina po gazdinstvu u Srbiji je ukupno 5,3 hektara. Seosko domaćinstvo obrađuje u proseku 4,5 hektara", kaže direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukumirović.

Pored mogućnosti pregleda i unapređivanja poljoprivrede u zemlji, ovaj popis je značajan i za početak pregovora za članstvo u Evropskoj Uniji.

"Da bi Srbija mogla da koristi instrumente zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije, neophodno je da poseduje pouzdane statističke podatke da bi mogla da koristi sredstva iz predpristupnih fondova pomoću EU", objašnjava šef Delegacije EU u Srbiji Vensen Dežer.

Dobijeni podaci služiće i za planiranje daljeg razvoja poljoprivrede.

"Rezultati popisa predstavljaće najpouzdanije osnove kreativne ekonomske politike i definisanja te politike, definisanja mera subvencija, podrške u okviru agrarne politike, planiranje bilansa poljoprivrednih proizvoda", kaže Vesna Paraušić sa Instituta za ekonomiku poljoprivrede.

Rezultati popisa ostaće tajni i koristiće se isključivo u statističke svrhe.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Popis: Više njiva nego gazda

Izvor: Večernje novosti, 01.Feb.2013

PROSEČNO srpsko seosko domaćinstvo ore i seje na 4,5 hektara zemlje, poseduje jedan traktor, a u štali čuva kravu, četiri svinje, tri ovce i 26 kokošaka.Popis poljoprivrede, koji je od oktobra do decembra prošle godine sproveo Republički zavod za statistiku, posle više decenija pretpostavki,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.