Ponoš: Četiri stuba su realnost

Izvor: S media, 06.Feb.2011, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponoš: "Četiri stuba" su realnost

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Zdravko Ponoš kaže da su "četiri stuba" spoljne politike Srbije - EU, Rusija, Kina i SAD - realnost, a ne naš izbor.

Ponoš je u intervjuu za "Poliitku" rekao da Srbija mora da uvaži realnost modernog sveta.

"Mi pokušavamo da naše nacionalne interese ostvarujemo tako da imamo što manje kolizije s njima, a što više koristi iz međusobnih odnosa. Privilegovani odnosi s moćnim državama su nešto čemu pragmatične manje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << države teže. Srbija nije izuzetak", rekao je on.

Ponoš, međutim, konstatuje da ima i primedbi da su naši resursi previše skromni za takve ciljeve ili da su ciljevi u koliziji.

"To što imamo skromne resurse i to što je nasleđeni problem Kosova toliko složen i to što se na putu evropskih integracija menjaju okolnosti ne znači da od nečega treba da odustanemo. Trudimo se da imamo aktivnu i dinamičnu spoljnu politiku koja gradi partnerstva, relaksira tenzije i uvažava promene ambijenta, ali ne odustaje od ostvarenja nacionalnih interesa samo zato što je teško", kazao je Ponoš.

On je rekao da se predsednik Srbije, Vlada i Ministarstvao spoljnih poslova bave ostvarivanjem ciljeva spoljne politike, a ne modeliranjem značaja najmoćnijih igrača u međunarodnim odnosima.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.