Ponoš: Četiri stuba realnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2011, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponoš: "Četiri stuba" realnost

BEOGRAD -

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Zdravko Ponoš izjavio je da su "četiri stuba" spoljne politike Srbije - Evropska unija, Rusija, Kina i SAD, "realnost modernog sveta, a ne naš izbor".

"Mi pokušavamo da naše nacionalne interese ostvarujemo tako da imamo što manje kolizije s njima, a što više koristi iz međusobnih odnosa. Privilegovani odnosi s moćnim državama su nešto čemu pragmatične manje države teže. Srbija nije izuzetak", rekao je Ponoš >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u intervjuu za "Poliitku".

Ponoš, međutim, konstatuje da ima i primedbi da su naši resursi previše skromni za takve ciljeve ili da su ciljevi u koliziji.

"To što imamo skromne resurse i to što je nasleđeni problem Kosova toliko složen i to što se na putu evropskih integracija menjaju okolnosti ne znači da od nečega treba da odustanemo. Trudimo se da imamo aktivnu i dinamičnu spoljnu politiku koja gradi partnerstva, relaksira tenzije i uvažava promene ambijenta, ali ne odustaje od ostvarenja nacionalnih interesa samo zato što je teško", kazao je Ponoš.

On je rekao da se predsednik Srbije, Vlada i Ministarstvao spoljnih poslova (MSP) bave ostvarivanjem ciljeva spoljne politike, a ne modeliranjem značaja najmoćnijih igrača u međunarodnim odnosima. "Njihov značaj i uticaj ne zavise od toga koliko često su pominjani u Srbiji. Nivo političkih i ekonomskih odnosa, kao i njihov trend, relevantni su parametri naše uspešnosti u oslanjanju na te tzv. stubove. EU je poseban slučaj, s obzirom na naše opredeljenje za članstvo. Kriterijum će sve manje biti nivo odnosa, a sve više stepen integrisanosti", kazao je Ponoš.

Na primedbu "Politike" da deo političke javnosti zamera što se o spoljnoj politici ne raspravlja u parlamentu, niti u samoj vladi, Ponoš je kazao da "Narodna skupština Republike Srbija ima pravo da o spoljnoj politici raspravlja kad god proceni da je to potrebno".

"MSP nema nadležnosti da na to utiče, već samo da odgovori na svaki zahtev iz Skupštine, što i čini. MSP donosi odluke iz svoje nadležnosti u konsultaciji s drugim nadležnim državnim organima. Te odluke su transparentne i podložne raspravi u Skupštini, kao i sudu javnosti", istakao je Ponoš.

Prema njegovim rečima, spoljnu politiku ima država, a ne pojedinačni državni organi.

"Državni organi imaju podeljene nadležnosti u koncipiranju, odobravanju isprovođenju te politike. Bilo bi naivno tvrditi da ne postoji i lični pečat u načinu i stilu kako se posao obavlja, ali je i preterivanje da se to diže na nivo različitih politika", kazao je Ponoš.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.