Pomoćiću Kosovu da uđe u EU

Izvor: Vesti-online.com, 07.Feb.2012, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoćiću Kosovu da uđe u EU

Specijalni izaslanik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je danas da je zadatak Unije da jača prisustvo na Kosovu, kako bi Kosovu pomoglo "da postane što evropskije i da bude deo Evrope".

Posle prvog zvaničnog susreta sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, u svojstvu specijalnog izaslanika EU, Žbogar je ocenio da je ova godina za Kosovo započela izuzetno dobro - procesom vizne liberalizacije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Tači je zahvalio na podršci koju je EU dala Kosovu kao i na Žbogarovoj ličnoj podršci napretku Kosova, miru, stabilnosti i dobrosusedskoj saradnji.

"Ova godina počela je procesom liberalizacije viza. Uslediće mnoge posete evropskih komesara, intenzivniji dijalozi o mnogim pitanjima između Kosova i EU. Nadam se da ćemo na kraju godine, kada Evropska komisija izradi izveštaj, videti značajna dostignuća, u oblasti trgovine, vladavine zakona, liberalizacije viza i mnoga druga pitanja na kojima treba da radimo", kazao je Žbogar.

Tači i Žbogar su razgovarali o narednom zajedničkom anagžovanju kosovskih i evropskih institucija, kako da se Kosovo približi evropskim strukturama, kako da se ispune svi neophodni demokratski kriterijumi neophodni za proces evropskih integracija.

Takođe bilo je reči o ostvarivanju sporazuma koji su postignuti u tehničkom dijalogu Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom EU i uz podršku SAD.

Tači je izarazio duboko uverenje da će sa Žbogarom maksimalno raditi za dobrobit građana Kosova i dobrosusedsku saradnju, ističući da će za institucije Kosova biti dobrodošlo iskustvo koje Žbogar ima kao bivši ministar inostranih poslova Slovenije.

Tokom dana Žbogara je primila i predsednica Kosova Atifete Jahjaga.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.