Izvor: Danas, 18.Feb.2016, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć dobilo više od 33.000 gazdinstava u Srbiji

Beograd - Pomoć Srbiji iz predpristupnih fondova Evropske unije u oblasti poljoprivrede, ubuduće će uglavnom biti posvećena preventivnim merama.

Podsećanja radi, EU je nakon poplava u Srbiji izdvojila 10 miliona evra za pomoć poljoprivredi u prvoj fazi, a u drugoj još 70 miliona, u okviru ukupnih programa - istakao je juče Majkl Davenport, šef delegacije Evropske unije u Beogradu govoreći na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << posvećenoj predstavljanju dosadašnjih rezultata i daljih planova pomoći poljoprivrednim domaćinstvima u Srbiji čiji je domaćin bila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO).

On je dodao da se lično uverio da je srpska poljoprivreda, kao kičma privrede, pretrpela najveće posledice poplava i izrazio zadovoljstvo što je do kraja prošle godine više od 26.000 poljoprivrednih gazdinstava dobilo konkretnu pomoć.

- Zahvaljujući bespovratnoj pomoći EU, u Srbiji je posle poplava 2014. godine izgrađeno više od 160 kuća, obnovljeno 880, obnovljeno je 15 škola, a pomoć je dobilo i 540 malih, porodičnih preduzeća - naglasio je Davenport.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković se u svom izlaganju zahvalila Evropskoj uniji i Organizaciji Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu na pravovremenom reagovanju u slanju pomoći posle poplava.

- Zaključno sa januarom, u okviru sredstava iz IPA fondova, FAO je distribuirao značajne količine pomoći za više od 33.000 poljoprivrednih gazdinstava u 41 opštini u Srbiji - rekla je ministarka.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević istakao je da je EU, sa 162,2 miliona evra najveći donator Srbiji u sanaciji poplava iz 2014. godine.

- Osiguranje u poljoprivredi treba da bude jedna od ključnih tema u okviru priče o prevenciji štete od elementarnih nepogoda - naglasio je Blagojević.

Gerold Bodeker iz Organizacije za hranu i poljoprivredu UN FAO istakao je da je ta institucija izvršni partner u programu pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, te da je cilj konferenciju bio da predstavi rezultate dosadašnjeg rada i daljih planova za pomoć poljoprivrednicima, razmena iskustava predstavnika lokalnih samouprava uključenih u program i utvrđivanje najboljih praksi tokom implementacije programa koje se mogu korisno primeniti u nastavku rada.

- FAO, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima i lokalnim samoupravama, sprovodi program koji finansira Evropska unija a usmeren je ka pružanju pomoći malim poljoprivrednicima koji su pretrpeli štetu u poplavama. Ukupna vrednost programa je 9,5 miliona evra i sprovodi se u 41 opštini i gradu u Srbiji, a nastavlja se i u tekućoj godini - zaključio je Bodeker.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.