Pomirenje pre ulaska u EU

Izvor: RTS, 16.Okt.2010, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomirenje pre ulaska u EU

Zemlje Zapadnog Balkana treba da uspostave dobrosusedske odnose pre prijema u Evropsku uniju, naveo je evropski komesar za proširenje Štefan File. U procesu približavanja EU, kvalitet važniji od brzine, rekao File.

Evropski komesar za proširenje Štefan File smatra da zemlje Zapadnog Balkana treba da uspostave dobrosusedske odnose pre prijema u Evropsku uniju.

"Na zapadnom Balkanu postoji niz izazova koji se moraju rešiti na regionalnom nivou. Proces >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pomirenja je veoma osetljivo pitanje. Postoje i nerešena bilateralna pitanja koja se moraju rešiti pre prijema u EU. Zato mi te zemlje ohrabrujemo u uspostavljanju dobrosusedskih odnosa", rekao je File u intervjuu za Dojče vele.

"Glavni izazov je prevazilaženje kompleksne prošlosti. Bez poštovanja zakona, bez nezavisnog pravosuđa, bez odlučne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te reformisanih i funkcionalnih javnih službi, prijem neće biti moguć", naveo je File.

Rokova nema i svaka zemlja se posmatra posebno, naveo je File.

"Do prijema neke zemlje će doći kada ona bude spremna, što znači kada bude ispunila sve tražene uslove. To je proces koji zahteva mobilizaciju svih resursa dotičnih zemalja, pri čemu je kvalitet važniji od brzine - što ne znači da jedna zemlja ne može da sama sebi odredi rok u kome će pokušati da ispuni sve uslove prijema".

Štefan File je naglasio da je zlatno pravilo procesa prijema novih zemalja diferencirano posmatranje kandidata.

Ako se zemlje poput Albanije, Srbije ili Makedonije budu posmatrale odvojeno "za njih će svakako važiti isti kriterijumi na osnovu kojih može da se utvrdi koja zemlja je u kojoj meri spremna za prijem. A to su zapravo takozvani kopenhaški kriterijumi, koji su politički, ekonomski, pravosudni i administrativni. Proces stabilizacije i pridruživanja predviđa i dodatne uslove u vidu regionalne saradnje i ispunjavanja međunarodnih obaveza", naveo je File.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

File: "Dobrosusedski odnosi pre EU"

Izvor: B92, 16.Okt.2010

Berlin -- Evropski komesar za proširenje Štefan File smatra da zemlje zapadnog Balkana treba da uspostave dobrosusedske odnose pre prijema u Evropsku uniju..."Na zapadnom Balkanu postoji niz izazova koji se moraju rešiti na regionalnom nivou", rekao je File..."Proces pomirenja je veoma osetljivo pitanje....

Nastavak na B92...

File: Dobrosusedski odnosi pre ulaska u EU

Izvor: SrbijaNet.rs, 16.Okt.2010

Evropski komesar za proširenje Štefan File smatra da zemlje zapadnog Balkana treba da uspostave dobrosusedske odnose pre prijema u Evropsku uniju. "Na zapadnom Balkanu postoji niz izazova koji se moraju rešiti na regionalnom nivou. Proces pomirenja je veoma osetljivo pitanje. Postoje i

Nastavak na SrbijaNet.rs...

File: Dobrosusedski odnosi pre ulaska u EU

Izvor: Blic, 16.Okt.2010

Evropski komesar za proširenje Štefan File smatra da zemlje zapadnog Balkana treba da uspostave dobrosusedske odnose pre prijema u Evropsku uniju. .."Na zapadnom Balkanu postoji niz izazova koji se moraju rešiti na regionalnom nivou. Proces pomirenja je veoma osetljivo pitanje. Postoje i nerešena...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.