Poljuljan status EU u UN

Izvor: RTS, 15.Sep.2010, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljuljan status EU u UN

Evropska unija nezadovoljna odlukom Ujedinjenih nacija, da odloži raspravu o zahtevu da evropski blok predstavlja predsednik Evropskog saveta ili visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost. Neizvesno ko će govoriti u ime EU na sledećoj sednici Generalne skupštine.

Ujudinjene nacije odložile su raspravu o zahtevu Evropske unije da evropsku dvadesetsedmoricu u svetskoj organizaciji predstavlja predsednik Evropskog saveta ili visoki predstavnik za spoljnu politiku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i bezbednost, umesto ambasadora zemlje koja trenutno predsedava Unijom.

"Evropska unija pretrpela je u utorak udarac na međunarodnoj sceni", ocenjuje britanski Bi-Bi-Si i dodaje da je rasprava o rezoluciji EU odložena na zahtev zemalja u razvoju, "pa se postavlja pitanje ko će govoriti u ime EU kada se svetski lideri sledeće sedmice okupe na godišnjem zasedanju Generalne skupštine".

Kada je EU predstavljala zemlja koja je bila predsedavajući u šestomesečnom mandatu, obično bi se našla pri vrhu spiska.

Međutim, otkako je Unija u skladu sa Lisabonskim ugovorom imenovala predsednika sa fiksnim mandatom, on ili njegov predstavnik govorili bi pred kraj zasedanja, jer EU nije članica UN, već samo posmatrač, zbog čega je Unija i zatražila usvajanje rezolucije kojom bi joj se priznao novi status.

To se, međutim, nije dopalo zemljama u razvoju jer je EU, iako ne traži punopravno članstvo, u suštini tražila prava koja nema nijedna druga regionalna grupacija.

"Naš glas se ionako slabo čuje, želimo da saznamo kako bi se to odrazilo na nas", rekao je za Bi-Bi-Si ambasador jedne članice karipske grupacije KARIKOM, koja je zatražila oldganje rasprave o rezoluciji UN.

Rezolucija EU nije razmatrana ni na prethodnom zasedanju Generalne skupštine, a neizvesno je da li će za njega biti mesta tokom predstojećeg 65. zasedanja, jer je dnevni red za prvih nekoliko meseci već prepun.

Izvesno je, međutim, da se predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej sledeće sedmice neće obratiti Generalnoj skupstini Ujedinjenih nacija.

Umesto njega govoriće najverovatnije vršilac dužnosti premijera Belgije, predsedavajuće EU do kraja godine, Iv Leterm.

Veliko razočarenje za Uniju

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger izjavio je da je debata u Generalnoj skupštini UN o budućem statusu Evropske unije veliko razočarenje.

"Nećemo popustiti i dalje ćemo insistirati da visoki predstavnik EU Ketrin Ešton u UN dobije prava koja joj, prema našem mišljenju, pripadaju", poručio je šef austrijske diplomatije.

Špindeleger smatra da se odlaganjem usvajanja odgovarajuće rezolucije usporava primena zajedničke spoljne politike EU u okviru Generalne skupštine UN koja je utemeljena u Lisabonskom sporazumu.

"U našem je interesu da EU nastupa u Njujorku sa jakim glasom. Pritom se radi o pitanju kao što je pravo na govor u debatama, ili pravo na predloge u pregovorima", objasnio je Špindeleger.

"Jučerašnja diskusija u Generalnoj skupštini UN je pokazala da moramo intenzivirati naš rad na uveravanju da bi dobili zadovoljavajuće rešenje. Austrija se dosledno zalaže za jačanje EU u okvoru UN. Mi smo iskoristili i naše članstvo u Savetu bezbednosti UN za poboljšanje položaja EU i naše visoke predstavnice", rekao je austrijski ministar.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.