Poljska od EU dobila 21,4 mlrd €

Izvor: B92, 04.Maj.2010, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska od EU dobila 21,4 mlrd €

Varšava -- Poljska je za šest godina članstva u Evropskoj uniji dobila 21,4 milijarde evra, nakon što je u zajedničku evropsku blagajnu uplatila 16,7 milijardi evra.

Preko dotacija i raznih programa primila je 38,1 milijardu evra, saopštilo je poljsko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Taj novac je u poljskoj privredi. Od njega se grade stotine kilometara novih putova, mostova, vodovodnih mreža, a dotacije su isplaćene hiljadama privrednika. Od njih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se isplaćuju i subvencije zemljoradnicima", rekao je zamenik šefa poljske diplomatije Mikolaj Dovgjelevič, odgovoran za evropska pitanja.

Dovgjelevič je rekao da bi do kraja 2013. godine u Poljskoj zahvaljujući novcu iz evropskih fondova trebala da bude izgrađena i modernizovana polovina potrebne saobraćajne infrastrukture.

Ministarstvo u izveštaju ocenjuje da je članstvo u EU bilo za Poljsku čvrsto sidro u vreme svetske ekonomske krize i da joj je pomoglo da jedina u Uniji ne zapadne u recesiju.

Zahvaljujući otvaranju velikog evropskog tržišta Poljska je uspela da poveća izvoz u zemlje EU i sada na ta tržišta plasira oko 80 odsto svog izvoza. Ukupna poljska trgovinska razmena sa svetom i dalje je u minusu 3,4 milijarde evra, ali zahvaljujući povećanom izvozu u "staru Evropu", Poljska je uspela da smanji ogroman debalans koji je pre učlanjenja imala s Nemačkom, Italijom, Francuskom i Velikom Britanijom.

Izveštaj naglašava i koristi koje je Poljacima donelo otvaranje tržišta rada u starim članicama EU, pre svega Velike Britanije i Irske. Nezaposlenost u Poljskoj je od 2004. do kraja 2009. godine prepolovljena s 20 odsto u vreme ulaska u EU na 10 odsto pred izbijanje globalne ekonomske krize, koja je ponovo podigla nezaposlenost, ali na prihvatljivih 12,7 odsto. Prema procenama Narodne banke, od 1. maja 2004. godine, kada je zemlja ušla u EU, Poljaci zaposleni u inostranstvu poslali su u domovinu 24,7 milijardi evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.