Poljaci i Česi neće jačanje spoljnih granica EU

Izvor: B92, 16.Okt.2018, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljaci i Česi neće jačanje spoljnih granica EU

Brisel -- Poljski premijer je izjavio da se on i njegov češki kolega suprotstavljaju planu za jačanje spoljnih granica Evropske unije.

Evropska komisija je u julu predložila dodatno jačanje Fronteksa čije je sedište u Varšavi.

Zvaničnici u Berlinu i Briselu smatraju da će taj plan, koji uključuje povećanje broja granične policije na 10.000 do 2020. godine, pomoći evropskom bloku da bolje reguliše migrantski priliv.

Međutim, nekoliko država >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << članica sa evropskog juga i istoka izrazilo je zabrinutost da bi proširenje uloge Fronteksa smanjilo njihov suverenitet.

"Značajno povečanje broja zaposlenih u Fronteksu je u našim očima neosnovano", rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki na zajedničkoj konferenciji za novinare u Varšavi sa svojim češkim kolegom Andrejom Babišem.

"Brinemo se da će novac za Fronteks značiti manje novca za strukturne fondove, manje novca za razvoj puteva ili železnice. Za finansijsku perspektivu od 2021. do 2027. godine želeli bismo maksimalna sredsta za razvoj infrastrukture, za regionalnu politiku i za zajedničku poljoprivrednu politiku", rekao je Moravjecki.

On je dodao da zapadne države članice dobijaju značajne profite od evropskih integracija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Češka i Poljska protiv jačanja Fronteksa

Izvor: EurActiv Srbija, 16.Okt.2018

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da su on i češki premijer Andrej Babiš protiv planova za jačanje Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) radi zaštite spoljnih granica Evropske unije. Moravjecki je izrazio bojazan da bi veća izdvajanja za Fronteks značila smanjenje...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.