Politički zastoj sprečava napredak Albanije

Izvor: Southeast European Times, 14.Okt.2011, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politički zastoj sprečava napredak Albanije

Natezanje između vlade i opozicije narušava izglede zemlje vezane za EU.

14/10/2011

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Tirane -- 14.10.2011.

U izveštaju EU objavljenom u sredu (12. oktobra) nije preporučen status kandidata za Albaniju. Zaključeno je da je zemlja postigla ograničen napredak u ispunjavanju političkih kriterijuma za pridruživanje EU.

„Važne >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << reforme vezane za EU ometene su političkim zastojem“, navodi se u izveštaju. „Napredak u rešavanju ključnih prioriteta i drugih izazova identifikovanih u izveštaju bio je neujednačen.“

U izveštaju se ukazuje na oblasti kao što su rad parlamenta, izbori, pravosuđe, antikorupcijska policija, imovinska prava i unapređivanje životnih uslova Roma.

„Albanija treba da uloži znatne i održive napore na svim poljima identifikovanim u prošlogodišnjem mišljenju.“

EK je primetila da su preduzeti koraci za borbu protiv organizovanog kriminala, za unapređivanje tretmana zatvorenika i garantovanje prava dece. Pored toga, zvaničnici u Briselu su rekli da postoje znakovi da albanski politički lideri traže način da izađu iz svog dugotrajnog zastoja, koji je doveo do bojkota parlamenta i blokirao donošenje zakona.

„Neki pozitivni signali nagoveštavaju da političke stranke žele ponovo da počnu dijalog. To je hitno potrebno kako bi se ponovo uspostavio i održao nivo saradnje koji bi omogućio napredak na putu ka integraciji u EU“, rekao je komesar EU Štefan File.

Prema rečima političkog komentatora Genca Mloje, zaključci nisu iznenađujući. I većina i opozicija biće smatrani odgovornim za neuspeh da se pridruže Srbiji i Crnoj Gori u razgovorima o pridruživanju EU, izjavio je on za SETimes.

„Ova epizoda otkriva da Demokratska partija (DP) i Socijalistička partija (SP) ili, preciznije, njihovi lideri Sali Beriša i Edi Rama, nisu ozbiljno shvatili ovu fazu prijema Albanije u članstvo EU i njihova tvrdoglavost nije pokazala bilo kakav znak fleksibilnosti na polju ispunjavanja 12 zahteva koje je iznela EK“, rekao je Mloja.

„Svi drugi politički faktori trebalo bi ponovo da se angažuju da oduzmu Beriši i Rami njihov monopol na albanskoj političkoj sceni“, dodao je on.

Analitičar Zef Preci kaže da izveštaj pokazuje probleme sa kojima se Albanija suočava kada je u pitanju izgradnja institucija slobodne tržišne ekonomije i odlučujuću ulogu unutrašnjih faktora u tom procesu.

„Ovaj izveštaj jasno pokazuje da Albanija ima demokratski deficit“, rekao je Preci za SETimes. On sugeriše da su i „arogancija desničarske većine na vlasti i blokirajuće pozicije levičarske opozicije“ razlozi koji stoje iza izveštaja EK.

Reagujući na izveštaj, albanski predsednik Bamir Topi rekao je da će nastaviti da podstiče političare da usvoje zaista evropsko ponašanje.

„Ovi politički akteri treba da pronađu način za normalnu političku komunikaciju i odgovarajući institucionalni dijalog, koji nedostaju već neko vreme, što je takođe postao glavni razlog što [zemlja] nije dobila pozitivnu procenu od EU“, rekao je Topi.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.