Politički delikatna situacija na severu Kosova

Izvor: Glas javnosti, 04.Avg.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politički delikatna situacija na severu Kosova

NJUJORK- Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je da je sveukupna situacija na Kosovu relativno mirna, ali i ukazao na politički delikatnu situaciju na severu Kosova.

Generalni sekretar UN dodaje da je pozvao visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton da ispitaju preostale izazove vezane za Kosovo.

"Predložio da UN i EU dogovore zajednički pristup", naveo je Ban Ki Mun i dodao da je Eštonova u odgovoru ukazala da EU želi da pomogne Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i Prištini da nastave svoj put ka Evropi.

Ban Ki Mun je u izveštaju pozvao strane da budu uzdržane i da imaju konstruktivan pristup kako bi se izbegla dalja eskalacija na severu Kosova gde je situacija, kako je ocenio, "politički delikatna", objavljeno je na sajtu UN.

Generalni sekretar UN takođe je naveo da računa i na podršku Saveta bezbednosti u ohrabrivanju strana da se posvete dijalogu.

Ban Ki Mun je dodao da je savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde prosledio Generalnoj skupštini koja je od suda i zatražila mišljenje i koja će odrediti kako će pristupiti tom pitanju.

"Snažno sam ohrabrio strane da učestvuju u konstruktivnom dijalogu i pozvao sve strane da izbegnu svaki korak koji bi mogao da se shvati kao provokativan i koji bi mogao da ugrozi dijalog", naveo je Ban Ki Mun.

On je ocenio situaciju na Kosovu kao relativno mirnu, ali je ukazao da se ne sme potceniti mogućnost za nestabilnost, posebno na severu Kosova.

Ban Ki Mun je ponovio da je zabrinut nedavnim nasiljem u severnom delu Mitrovice koji jasno pokazuju da svaki drugačiji pristup nego što su konsultacije i koordinacija relevantnih činilaca može da izazove veću nestabilnost i dalju podelu među zajednicama.

U izveštaju se navodi da je UNMIK omogućio učešće Kosova na regionalnim i međunarodnim forumima i da će to nastaviti da čini sve dok je na snazi Rezolucija 1244 u cilju promovisanja regionalnog dijaloga i saradnje, "iako se čini da kosovske vlasti veruju kako to nije u interesu njihovog proglašenog suverenog statusa".

U aneksu izveštaja o radu Euleksa, šef te misije Iv de Kermabon ocenio je da odluka o produženju mandata misije do 14. juna 2012. ukazuje na snažnu posvećenost EU Kosovu, vladavini prava i evropskoj perspektivi Kosova.

On je naveo da Euleks nastavlja saradnju sa kosovskim vlastima, UNMIK-om i ostalim predstavnicima Evropske unije na Kosovu kao i sa Kforom. Takođe, nastavljen je dijalog s predstavnicima srpskih pravosudnih organa.

Taj izveštaj za period od 16. marta do 15. jula večeras će Savetu bezbednosti UN predstaviti šef UNMIK-a Lamberto Zanijer.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.