Pokazivanje snage pred izbore

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 06.Feb.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokazivanje snage pred izbore

BEOGRAD - Svetske novinske agencije izvestile su da se više desetina hiljada ljudi okupilo u centru Beograda na protestu, ocenjujući da su organizatori želeli da pokažu snagu uoči izbora predviđenih za 2012. Agencije ocenjuju da su glavni razlozi nezadovoljstva teška ekonomska situacija i frustracije, uz usporenu integraciju u EU.

SNS: Na skupu 85.000 građana

Srpska napredna stranka saopštila je po završetku protesta ispred Doma

Narodne skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da je skupu prisustvovalo više od 85.000 građana, koji

su iskazali želju za promenama. "Muka je naterala građane Srbije da

danas mirno i dostojanstveno iskažu svoje nezadovoljstvo i zato bi

vlast, ukoliko ima bar malo sluha, trebalo da raspiše nove izbore", piše

u saopštenju SNS.

Frans pres navodi da je organizator skupa - Srpska napredna stranka - populistička nacionalistička stranka, koja se nada da će iskoristiti narodno nezadovoljstvo zbog pogoršanja uslova života, i podseća da su parlamentarni izbori predviđeni za maj 2012. godine.

AFP se, kao i druge agencije, osvrnuo na ekonomsku situaciju u Srbiji, navodeći da se zemlja bori sa inflacijom i nezaposlenošću, da je prosečna plata oko 390 evra, kao i da je vlada u januaru povećala cene mnogih proizvoda izazvavši dodatno nezadovoljstvo među građanima.

Francuska agencija prenosi procene lokalnih novinara, prema kojima je bilo 70.000 učesnika protesta, a prema policiji oko 55.000. Rojters navodi da je reč o najvećem antivladinom mitingu u poslednjih nekoliko godina.

Agencija podseća da su u štrajku bili prosvetari, da im se pridružio nezavisni sindikat policije, a da isto najavljuju lekari i farmaceuti, ali i da je vlada do sada odbacivala sve zahteve za povećanje plata uz obrazloženje da bi to preopteretilo budžet.

Britanska agencija primećuje da je svetska ekonomska kriza dovela do jakih političkih podela i razočaranja na Balkanu, da su demonstracije u Albaniji pre tri nedelje odnele tri života, da Kosovo i BiH nemaju vlade, a da u Makedoniji ima naznaka da bi ove godine mogli biti raspisani prevremeni izbori. Američki AP je preneo da nekadašnji saveznici Slobodana Miloševića traže od vlade da raspiše prevremene izbore zbog narastajućeg siromaštva, nezaposlenosti i pada životnog standarda i optužuju vladu za korupciju.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.