Pohvale za regionalnu saradnju, bez napretka u slobodi medija

Izvor: Danas, 10.Nov.2015, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pohvale za regionalnu saradnju, bez napretka u slobodi medija

Brisel, Beograd - Srpska vlada je ostala aktivno posvećena svom strateškom cilju koji se tiče pridruživanja Evropskoj uniji, navodi se u zaključcima godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu u EU, koji je Danas u Briselu predstavio evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han. Što se tiče političkih kriterijuma, između ostalog, navodi se da je primetno unapređenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << učešća civilnog društva.

"Mada je nedavna unapređena saradnja između vlasti i nezavisnih regulatornih tela i ombudsmana, treba da bude dodatno unapređena... Srbija je umereno pripremljena u domenu reforme javne uprave. Dobar napredak je postignut u primeni sveobuhvatnog akcionog plana. Potrebno je da Srbija ostane posvećena i primeni reformske ciljeve. Snažna politička volja ostaje ključna da se profesionalizuje i depolitizuje adminstracija, a procedure zapošljavanja i otpuštanja učine transparentnijim, naročito kada je reč o višim upravljačkim pozicijama.

U dokumentu se, takođe, ističe da je Srbija ostvarila određeni nivo priprema u sprečavanju i borbi protiv korupcije, koja ostaje široko rasprostranjena. "Antikorupcijski napor tek treba da donese značajne rezultate... Srbija je ostvarila određeni nivo pripreme u vezi sa borbom protiv organizovanog kriminala...Srbija je usvojila strategije za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, kao i strategija za finansijsku istragu, ali i dalje nedostaje generalna strateška slika o organizovanom kriminalu na njenoj teritoriji", konstatovano je.

Prema oceni EK, potrebno je učiniti više da bi se obezbedili uslovi za "ostvarivanje pune slobode medija i slobode izražavanja, gde je Srbija ostvarila određeni nivo pripreme". Inače, kritike na račun slobode medija, uz konstataciju da "zabrinjavaju pretnje i nasilje nad novinarima", pomenute su u više navrata. U vezi sa ljudskim pravima, između ostalog, navedeno je da su potrebni "dalji i kontinuirani napori da se pobošlja život Roma, izbeglica i raseljenih lica". "Vlasti su preuzele korake da osnaže zaštitu prava lezbijki, gejeva, biseksualaca, transrodnih osoba, i ponovo je održana Parada ponosa u Beogradu. Ipak, i dalje je potrebna snažnija kultura poštovanja LGBT populacije", naglašava se u izveštaju.

Kada je reč o odnosima sa susedima, izriču se pohvale Srbiji na račun "konstruktutivnog ponašanja u regionalnim inicijativa i radu na unapređenju bilateralnim odnosima u duhu pomirenja i dobrosusedskih odnosa". U tom kontekstu, navodi se da je prisustvo premijera Srbije komemoraciji u Srebrenici predstavljalo "pozitivnu poruku".

Za razliku od prošlogodišnjeg izveštaja, u ovogodišnjem dokumentu Evropska komisija je temi "normalizacije odnosa između Srbije i Kosova" dodelila posebno poglavlje (poglavlje tri), u kojem se ističe da su preduzeti koraci koji daju "svež zamajac normalizaciji odnosa i koji bi trebalo da imaju pozitivan i konkretan uticaj na svakodnevan život građana i Kosova i Srbije". "Dalji napredak u ovoj oblasti ostaje ključan za napredak u evropskoj budućnosti i za Srbiju i za Kosovo", navodi se u zaključku ovog poglavlja.

Što se ekonomskih kriterijuma tiče, EK ocenjuje da je Srbija umereno pripremljena za razvijanje funkcionalne tržišne ekonomije. Takođe, naglašeno je da će biti potrebno da Srbija "progresivno usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU u pristupnom periodu".

U segmentu koji se odnosi na migrantsku krizu s kojom se suočava Evropa, konstatovano je da je Srbija "učinila značajan napor da omogući stanovnicima trećih zemalja da u njoj, kao državi tranzita, dobiju smeštaj i humanitarnu pomoć".

Han: Otvaranje prvih poglavlja ove godine

Johanes Han je izjavio da je vrlo uveren da će prva poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU moći da budu otvorena ove godine. "Srbija je dovršila akcione planove (za poglavlja), postigla ključne sporazume sa Kosovom i bila je vrlo konstruktivna u razvijanju regionalne saradnje sa susedima, a pokrenula je i ambicioznu ekonomsku reformu", rekao je Han prilikom predstavljanja izveštaja Spoljnopolitičkom komitetu Evropskom parlamenta.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.