Pogledi iz neotkrivene španske istorije

Izvor: Vesti-online.com, 11.Feb.2010, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledi iz neotkrivene španske istorije

Španski politički život od 1977. godine do danas tema je izložbe fotografija “Pogledi iz istorije, od Ustava do naših dana”, koja će biti otvorena 11. februara u galeriji Instituta Servantes, povodom predsedavanja Španije Evropskom unijom, a više od polovine materijala na toj postavci dosad je neobjavljeno i nije izlagano.

Izložba se sastoji od 70 fotografija najistaknutijih španskih i svetskih fotografa koji su zabeležili najznačajnije momente španske istorije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u kojima su učestvovali i španski kralj i kraljica, bivši premijer Hose Marija Asnar i sadašnji Hose Luis Rodrigues Sapatero.

Institut Servantes naveo je da je želeo da predstavi tu izložbu kao osvrt na više od tri decenije demokratije i podsećanje na neke od najistaknutijih trenutaka u istoriji Španije (pisanje španskog Ustava ili ulazak Španije u Evropsku uniju).

Neke od fotografija imaju značajnu istorijsku vrednost, kao što je fotografija članova Ustavne komisije u hotelu Parador de Gredos u Avili, koju je napravio jedan od konobara, ili fotografija harizmatične generalne sekretarke Komunističke partije Dolores Ibururi (poznate pod nadimkom Cvet strasti) i pesnika Rafaela Albertija.

Prema navodima organizatora, najveću vrednost izložbe predstavljaju neobjavljene fotografije, slike svakodnevnih situacija u Kongresu (susreti u hodnicima, razgovori između zasedanja, neformalni sastanci).

Posetioci će imati jedinstvenu priliku da upoznaju protagoniste španskog političkog života iz “prvog reda”.

Izložba će biti otvorena do 25. februara, a nakon Beograda, biće predstavljena širom sveta u predstavništvima Instituta Servantes.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Demokratija u slikama

Izvor: Blic, 11.Feb.2010

Izložba fotografija "Pogledi iz istorije, od Ustava do naših dana" biće otvorena danas u podne u Galeriji Instituta "Servantes" u Beogradu. Povod je špansko predsedavanje Evropskom unijom...„Španski Ustav"..Izložba "Pogledi iz istorije" je sastavljena od 70 fotografija na kojima su zabeleženi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.