Podrška javnosti i političara za širenje EU

Izvor: S media, 10.Jul.2010, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška javnosti i političara za širenje EU

U procesu proširenja Evropske unije (EU) na jugoistok Evrope, glavni izazov je očuvanje podrške evropske javnosti i političara za nastavak tog procesa u vreme privredne krize i EU je u tome uspešnija nego što se čini, izjavio je danas u Dubrovniku direktor odelenja za proširenje Evropske komisije Majkl Li.

Direktor Li je na Kroacija samitu na kome se skupili zvaničnici iz država Evrope i iz Kanade, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kao i predstavnici medjunarodnim institucija, naglasio da je glavni izazov za zemlje-kandidate da zadrže zamah u reformama i da uvere vlastitu javnost da su reforme važne, ne samo za članstvo u EU, nego i za modernizaciju i razvoj tih zemalja.

"To ne znači samo ispunjavanje formalnih uslova, kao što je usvajanje zakonodavstva, nego je jednako važno razvijati administrativne kapacitete", rekao je Li.

Izveštač Evropskog parlamenta za Hrvatsku Hanes Svoboda, priznao je da u EU postoji odredjeni zamor proširenjem, ali je izrazio nadu da će ugovor o pristupanju te zemlje Uniji biti potpisan tokom madjarskog predsedništva u prvoj polovini 2011.

"To nije kraj puta, nego otvaranje vrata za integracije ostalih zemalja regiona", dodao je Svoboda.

Hrvatski šef diplomatije Gordan Jandroković dao je sliku jugoistočne Evrope kao regiona saradnje i razumevanja, integrisanog u EU i NATO.

Jandroković je, takodje mišljenja da će "hrvatski uspeh biti snažan podsticaj za sve zemlje regiona".

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Lee zemljama-kandidatima: Reforme važne, i to ne samo za članstvo u EU

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Jul.2010

DUBROVNIK - U procesu proširenja Evropske unije na jugoistok Evrope, glavni izazov je očuvanje podrške evropske javnosti i političara za nastavak tog procesa u vreme privredne krize i EU je u tome uspešnija nego što se čini, izjavio je danas u Dubrovniku direktor odeljenja za proširenje Evropske...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.