Podrška građana pristupanju Srbije EU u opadanju

Izvor: Southeast European Times, 25.Jul.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška građana pristupanju Srbije EU u opadanju

Srbija se približila ulasku u EU, ali je podrška građana tom cilju u opadanju.

25/07/2011

Bojana Milovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 25.7.2011.

Dve hiljade i treće godine, 72 odsto stanovništva podržalo je pristupanje Srbije EU. Ta brojka je početkom 2011. opala na 57 odsto.

„Članstvo u EU za Srbiju zvuči potpuno nerealno... Interesuje me kako živim i šta sebi mogu da priuštim i svejedno mi je da li će Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << biti u EU ili ne“, kaže za SETimes 32-godišnji Dejan Tripković, po zanimanju ekonomista.

Javno mnjenje se danas drastično razlikuje u odnosu na ono od pre nekoliko godina. Postojeća vladajuća koalicija, na čelu sa Demokratskom strankom predsednika Borisa Tadića, pobedila je na poslednjim izborima i formirala koaliciju na osnovu obećanja da će uvesti Srbiju u EU.

Slabljenje podrške za evropske integracije stavilo je brojna politička pitanja na dnevni red. U svetlu izbora zakazanih za prvu polovinu 2012, kako će stav javnog mnjenja o pristupanju EU uticati na promene u srpskoj političkoj sferi?

Predstavnici vladajuće koalicije kažu da ne strahuju od predstojećih izbora. Prema njihovim rečima, opadanje podrške evropskim integracijama je normalno i desilo se u svim aktuelnim članicama EU tokom procesa pridruživanja.

Nada Kolundžija iz Demokratske stranke je to prokomentarisala na sledeći način: „Ne odustajemo od naše politike evropskih integracija, bez obzira na činjenicu da građanima počinje da ponestaje entuzijazam. Smatramo da je članstvo u Evropskoj uniji od državnog, nacionalnog i ekonomskog interesa i da je dobro za sve građane Srbije.“

Kolundžija je rekla da je aktuelna vlada možda pogrešila što nije dovoljno objašnjavala koristi od članstva.

„U narednom periodu radićemo na tome da bolje predstavimo tu vezu građanima. To nema veze sa izbornom kampanjom, već sa našom željom da pokrenemo sve naše kapacitete kako bismo ostvarili svoj strateški cilj ulaska u EU što je pre moguće“, dodala je ona.

Predstavnici opozicione Demokratske stranke Srbije (DSS) smatraju se najvećim evroskepticima. Oni su sebi, međutim, izabrali drugačije ime: „evrorealisti“. Ta stranka smatra da građani tek sada vide pravo lice EU.

Prema rečima portparola DSS Petra Cvetkovića, „Aktuelne vlasti već tri godine obmanjuju građane politikom 'Evropa nema alternativu'. Građani danas imaju tri godine iskustva sa takvom vrstom politike i sigurno će ih kazniti na narednim izborima.“

On kaže da je vlada prevarila građane, ubedivši ih da će brz ulazak u EU doneti bolji život.

„Pošto se to nije desilo i država je u ozbiljnoj krizi, građani su počeli da uočavaju katastrofalne posledice politike aktuelne vlade“, dodaje Petković.

On je kritikovao vladu svog „servilnog“ stava prema EU koja, kako je rekao, želi da od Srbije otme deo njene teritorije. „Neko ko traži da uspostavimo susedske odnose sa Kosovom, sastavnim delom naše države, ne može da bude naš partner“, kaže Petković.

Analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da se entuzijazam građana za evropske integracije izduvao zbog toga što aktuelna vlast nije ostvarila konkretne rezultate, uprkos tome što je stalno pričala o članstvu u EU.

„Vlada je obećala dobijanje statusa kandidata i početak pregovora o članstvu na početku mandata, a ne na njegovom kraju, što je slučaj danas“, objašnjava Stanković.

On smatra da građani na narednim izborima neće glasati na osnovu retorike, već rezultata.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.