Podrška evropskom putu Srbije

Izvor: RTS, 18.Avg.2011, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška evropskom putu Srbije

Sjedinjene Američke Države ostaju snažan pobornik integracije Srbije u EU. Dijalog Beograda i Prištine sredstvo za prevazilaženje spornih pitanja, izjavio zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filip Riker posle razgovora sa potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem u Beogradu.

Posle posete Prištini, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Filip Riker boravio je u Beogradu, gde je razgovarao sa potpredsednikom Vlade za evropske integracije Božidarom Đelićem i drugim zvaničnicima.

Đelić je Rikeru predstavio napredak Srbije na polju evropskih integracija od februara 2011. godine do danas, saopšteno je iz Kabineta potpredsednika Vlade.

Božidar Đelić posebno se osvrnuo na konkretno ispunjavanje prioriteta koji su sadržani u Akcionom planu, a za cilj imaju dobijanje statusa kandidata do kraja 2011. godine, navedeno je u saopštenju.  

"Sjedinjene Američke Države nastavljaju da podržavaju Srbiju na njenom evropskom putu, a dijalog Beograda i Prištine je sredstvo da se prevaziđu sporna pitanja i pronađu rešenja koja doprinose boljitku naroda", izjavio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker.

Riker je kao cilj istakao proširenje partnerstva i prijateljstva Srbije i SAD u narednim godinama, saopštila je ambasada SAD u Beogradu posle susreta zamenika pomoćnika Hilari Klinton sa srpskim zvaničnicima.

"Cenim vreme koje su mi zvaničnici posvetili tokom ove kratke posete kao i priliku da čujem njihovu viziju za Srbiju. Razgovarali smo o širokom spektru saradnje dve zemlje, od ekonomske i vojne saradnje do saradnje u oblasti jačanja vladavine prava", naveo je Riker.

Riker se sastao i sa zamenikom premijera i ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem i ministrom odbrane Draganom Šutanovcem.

Ivica Dačić i Filip Riker zajednički su istakli da nikakvi jednostrani potezi na Kosovu i Metohiji ne doprinose miru i stabilnosti, kao i da je dijalog jedini način za rešavanje svih spornih i otvorenih pitanja i problema.

Filip Riker se sastao i sa predstavnicima civilnog društva sa kojima je razgovarao o širokom spektru pitanja iz domena bilateralnih odnosa i evropskih aspiracija Srbije.

Američki zavničnik posetio je Beograd u okviru kraće posete regionu tokom koje je sa regionalnim zvaničnicima razgovarao o aktivnostima SAD na obezbeđivanju dugotrajne stabilnosti na Balkanu, uključujući evropske integracije Srbije.

Poseta američkog zvaničnika naglašava kontinuiranu posvećenost SAD Srbiji kao partneru u očuvanju regionalne stabilnosti i integraciji u zapadnu zajednicu naroda, navodi se u saopštenju.

Riker je, inače, zadužen za odnose SAD sa Srbijom, Crnom Gorom, BiH, Hrvatskom, Kosovom, Albanijom i Makedonijom.

U periodu od 2008. do 2011. godine Riker je bio ambasador SAD u Makedoniji, a pre toga savetnik u ambasadi u Iraku i zamenik šefa misije u američkoj Ambasadi u Mađarskoj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.