Podrška diplomata novinarima B92

Izvor: B92, 08.Mar.2011, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška diplomata novinarima B92

Beograd -- Ambasadori zemalja EU, SAD i OEBS-a posetom B92 pružili podršku novinarima naše kuće koji su izloženi pretnjama i pritiscima.

Delegacije OEBS-a na čelu sa ambasadorom Dimitreosom Kipreosom i Evropske komisije predvođene Vensanom Dežerom, ambasadorka SAD Meri Vorlik i ambasadori 12 zemalja posetili danas redakciju B92.

U sličnom sastavu bili su i pre godinu dana istim povodom - da osude pretnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ugroženost Brankice Stanković, zbog čega joj je dodeljeno policijsko obezbeđenje.

Godinu dana posle prvog boravka ambasdora zbog pretnji novinarima "Insajdera", ne samo da nije rešen problem zbog kojeg je dodeljeno obezbeđenje, već je ono i pojačano, a i glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić dobio je policijsku pratnju.

Ambasadori su iskazali solidarnost, ali i visok stepen zabrinutosti zbog ovakve situacije.

"Mislim da su anonimne pretnje novinarima u Srbiji neprihvatljive u modernoj državi. To mora da stane. Jer, pravda mora da bude postignuta u ovom slučaju. Sloboda govora je suština moderne države", rekao je Dimitrios Kipreos, šef misije OEBS-a u Srbiji.

Ambasadori ističu da je istraživačko novinarstvo koje praktikuje B92 apsolutno neophodno za demokratizaciju svakog drustva.

"Na žalost, situacija za istraživačke poduhvate i novinare još uvek je teška. Mislim da je prezentacija B92 bila veoma važna da svi bolje razumemo šta se dešava u ovoj oblasti i šta još treba da se uradi", rekao je Majkl Devenport, ambasador Velike Britanije.

"Mislim da je bitno što smo došli ovde, da pokažemo da govorimo o Evropi, o evropskim kvalitetima. Mislim da ne možemo da imamo slobodno društvo bez slobodnih medija, to je jedan od najvažnijih zadataka svakog društva ili Vlade", naveo je Volfgang Mas, ambasador Nemačke.

"Brankica Stanković nas je obavestila o pretnjama sa kojima se suočavaju ona i novinari B92. Mislim da je to veoma ozbiljna stvar, zato što je sloboda štampe osnova svakog demokratskog društva. U tom smislu ne sme biti bilo kakvih pretnji osobama koje se bave ovim poslom", istakao je Fransoa Gzavije Denio, ambasador Francuske.

Ambasadori su naveli i da će se stepen demokratije i privrženosti evropskim standardima ceniti i po odnosu prema novinarima i redakcijama koje kroz svoja istraživanja razotkrivaju korupciju i organizovani kriminal.

Zahvaljujući se na poseti, Veran Matić, predsednik Upravnog odbora i glavni i odgovorni urednik B92, naglasio je da će na svaki oblik pritiska i pretnje B92 odgovoriti još ozbiljnijim razvojem istraživačkog novinarstva i snažnijom zaštitom javnog interesa svakog građanina Srbije.

Redakciju B92 posetili su ambasadori OEBS-a Dimitreos Kipreos, delegacije Evropske unije Vensan Dežer, Nemačke Volfgang Mas, SAD Meri Vorlik, Španije Injigo de Palacio Espanja, Švedske Krister Asp, Holandije Loren Stokvis, Francuske Fransoa Gzavije Denio, Danske Mete Kljuel Nilsen, Norveške Nils Ragnar Kamsvag, Izraela Artur Kol, Velike Britanije Majkl Devenport, Grčke Dimostenis Stoidis, Italije Armando Varikio i Finske Kari Veijalainen.
Pogledaj vesti o: Insajder

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šefovi misija i ambasadori posetili B92 i osudili pretnje novinarima

Izvor: Blic, 08.Mar.2011

BEOGRAD - Šefovi delegacija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i Evropske unije Dimitreos Kipreos i Vensan Dežer, američki ambasador Meri Vorlik i ambasadori još 12 zemalja posetili su danas redakciju B92, kako bi osudili pretnje zbog kojih je novinaru Brankici Stanković dodeljeno policijsko...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.