Podrška Švedske na putu ka EU

Izvor: B92, 19.Nov.2012, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Švedske na putu ka EU

Beograd -- Šef delegacije švedskog parlamenta Jan Ertsborn izjavio je u Beogradu da Švedska podržava reformske procese u zakonodavstvu i napredak Srbije ka EU.

Kako je saopšteno nakon sastanka sa članovima skupštinskog Odbora za ljudska i manjina prava i ravnopravnost polova, Ertsborn je ukazao na to da je u švedsko zakonodavstvo uvršćena Deklaracija UN o pravima deteta i da se ona uspešno sprovodi, ali da još nije donet poseban zakon, već samo da postoji zakon za roditelje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Švedski ambasador u Srbiji Bertil Krister najavio je da će Program za Srbiju koji Švedska realizuje zarad pružanja podrške različitim projektima, posebno u oblasti zaštite ljudskih prava, biti nastavljen i kada Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU.

Članica odbora srpskog parlamenta Dubravka Filipovski je posebno ukazala na problem azilanata i navela da će Srbija učiniti sve da se smanji njihov broj u Švedskoj i u ostalim zemljama EU.

Osvrćući se na mogućnost ukidanja bezviznog režima, Dubravka Filipovski je dodala da on za Srbiju mnogo znači i da je to, po njenim rečima, jedini benefit koji građani stvarno osećaju.

Zlata Đerić rekla je da je radi efikasnijeg rada odbora u ovom sazivu, formirano pet radnih grupa koje će se baviti ljudskim pravima i slobodama, pitanjima nacionalnih manjina, pitanjima veroispovesti, pitanjima rodne ravnopravnosti, kao i razmatranjem predstavki i inicijativa građana.

Srđan Šajn se, u ime romske nacionalne zajednice, zahvalio za pruženu pomoć i zatražio diplomatsku podršku Švedske u ostvarivanju inicijative za formiranje interparlamentarne grupe Roma, koja bi doprinela pozicioniranju romske nacionalne zajednice u evropskim institucijama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Delegacija Švedske u poseti skupštini

Izvor: RTS, 19.Nov.2012

Švedska podržava reformske procese u zakonodavstvu i napredak Srbije ka EU, rekao je šef delegacije švedskog parlamenta Jan Ertsborn. Delegacija je izrazila spremnost da Srbiji pruži pomoć u jačanju pravosuđa i širenju ljudskih prava...Šef delegacije švedskog parlamenta Jan Ertsborn rekao...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.