Podrška Švedske evropskom putu Srbije

Izvor: RTS, 08.Maj.2010, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Švedske evropskom putu Srbije

Švedska snažno podržava ratifikaciju SSP-a i kandidaturu Srbije za članstvo u EU, naglasio ambasador Švedske u Srbiji Krister Bringeus. Naše uverenje je da Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom, naveo Bringeus.

Ambasador Švedske u Srbiji Krister Bringeus očekuje da će proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji početi u junu ove godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Na osnovu raspoloženja u Briselu, verujem da ćemo polovinom ove godine imati signal da počnemo sa procesom ratifikacije. Lično mislim da će to biti u junu," rekao je ambasdor u intervjuu Tanjugu.

Kako je istakao, Švedska snažno podržava ratifikaciju SSP sa Srbijom.

"Naše uverenje je da Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom, za nas to nije problem. Naravno da želimo da optuženi budu privedeni pravdi, ali verujemo da srpske vlasti čine sve što je u njihovoj moći," rekao je Bringeus.

Švedska takođe podržava kandidaturu Srbije za članstvo u EU, dodao je Bringeus.

Ambasador, kome se ovih dana završava mandat, kaže da je trenutak na koji je najviše ponosan tokom trogodišnjeg službovanja u Srbiji bio kada je imao priliku da putuje sa predsednikom Tadićem u Stokholm i prisustvuje predaji kandidature Srbije za članstvo u EU.

"Mi smo to pozdravili i s nestrpljenjem očekujemo dan kada će Srbija dobiti status kandidata," rekao je.

Mnogo energije u sprovođenju reformi

Status kandidata ili samo članstvo u Uniji međutim nije toliko važno koliko proces reformi koje će Srbija morati da sprovede da bi postala članica, napomenuo je ambasador, dodajući da je reč o uspostavljanju vladavine prava, očuvanju čovekove okoline i borbi protiv korupcije.

"Srbija ponekad potcenjuje značaj procesa reformi za koji će biti potrebno mnogo političke energije", ocenio je ambasador.

Bringeus smatra da je od njegovog dolaska u Srbiju pre tri godine učinjen veliki napredak, jer Srbija danas, kako ističe, ima stabilnu proevropsku vladu, parlament koji funkcioniše i donosi zakone, a vodeći biznismeni shvataju da je budućnost Srbije u EU.

"Posebne komplimente želim da dam ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću za reformu policije, " rekao je ambasador, koji je u tome bio i lično angažovan s obzirom na to da Švedska kao treći po veličini donator Srbije, posle Nemačke i SAD, sarađuje sa srpskim vlastima upravo na reformi policije.

Veliki pomaci ka EU

Tokom predsedavanja Švedske EU učinjeni su veliki pomaci na putu Srbije prema Evropskoj uniji, uključujući deblokadu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, liberalizaciju viza i podnošenje kandidature za članstvo, podsetio je Bringeus.

Za ambasadora lično najteži trenutak tokom boravka u Beogradu je bio kada su paljene ambasade posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova u februaru 2008, a najlepši - impresivni koncert na Kolarcu povodom početka predsedavanja Švedske EU, na kome su nastupali naša operska diva Jadranka Jovanović i švedski pijanisti Piter i Patrik Jablonski.

U tom smislu veliko finale na kraju mandata biće i koncert Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije sa poznatim srpskim violinistom Jovanom Kolundžijom i operskom divom Jadrankom Jovanović, na velikom muzickom festivalu u Švedskoj krajem ovog leta, dodao je.

Jedna neostvarena želja

Ambasador kaže i da mu je jedna želja ostala neostvarena. "Moj tajni san je bio i da ću ovog leta otvoriti prvu 'Ikeu' u Srbiji".

Prema njegovim rečima, "Ikea" ima određene teškoće, došlo je do odlaganja, ali on veruje da će za dve godine biti otvoren prvi tržni centar švedske kompanije u blizini aerodroma Nikola Tesla.

"Po meni to je važno koliko i vizna liberalizacija, jer je to znak normalizacije, znak da je Srbija postala moderna zemlja", rekao je Bringeus.

"Ikea" bi u perspektivi trebalo da bude jedno od najvećih ulaganja u Srbiji. Reč je o investiciji od 1,2 milijarde evra,a predviđeno je da u pet tržnih centara "Ikee" bude zaposleno 9.000 ljudi.

Na pitanje razloga za kašnjenje u realizaciji plana, ambasador je rekao da se radi o komercijalnim pregovorima i da su i "Ikea" i Srbi "tvrdi pregovarači."

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.