Podrška SAD evropskim integracijama Srbije

Izvor: S media, 19.Feb.2010, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška SAD evropskim integracijama Srbije

Potpredsdsdenik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Djelić izjavio da Srbija ima svesrdnu podršku SAD za što brže uključivanje u Evropsku uniju.

"Naravno, Amerika nije deo EU, ali njen glas je itekako uticajan u dijalogu sa Briselom i važan glas za našu evropsku budućnost", istakao je Djelić posle razgovora sa američkim kongresmenom Erlom Pomerojom.

On je rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je sa Pomerojom, koji je član Predstavničkog doma Kongresa, razmotrio niz bilateralnih pitanja i istakao da je od uglednog američkog gosta dobio podršku za potpisivanje bilateralnog sporazuma o naučno-tehnološkoj saradnji.

"Posetiću SAD u aprilu i zahvalan sam gospodinu Pomeroju za podršku za potpisivanje bilateralnog sporazuma u domenu nauke i tehnologije izmedju SAD i Srbije. To će biti prvi ovakav sporazum posle onog 1978. godine, koji je potpisala Jugoslavija", rekao je Djelić.

"Istovremeno, kongresmen Pomeroj dolazi iz veoma uspešne poljoprivredne države Severne Dakote i dogovorili smo se da ćemo tokom posete u aprilu imati diskusiju i sa eventualnim zainteresovanim investitorima u domenu poljoprivrede i tehnologije", dodao je potpredsednik Vlade Srbije.

On je naveo da je u razgovorima sa americkim kongresmenom konstatovano da izmedju SAD i Srbije postoje velike razlike po pitanju Kosova, ali i da su posle posete američkog potrpredsednika Džozefa Bajdena odnosi dve zemlje intenzivirani i da postoji saglasnost u mnogim pitanjima.

"Istovremeno, ja sam predocio argumente naše zemlje i zašto mislimo da će mišljenje Medjunarodnog suda pravde omogućiti prave uslove za rešavanje budućeg statusa naše južne pokrajine", rekao je Djelić.

Pomeroj je istakao podršku Kongresa Srbiji na putu evropskih integracija i izrazio zadovoljstvo zbog napretka koji je Beograd poslednjih meseci postigao na tom putu, uključujući viznu liberalizaciju, deblokiranje prelaznog trgovinskog sporazu i podnošenje kandidature za članstvo u EU.

On je istovremeno istakao želju za produbljivanjem odnosa sa SAD, posebno na ekonomskom planu.

"Vlada naporno radi na pregovorima o nauci, a kao neko ko dolazi iz poljoprivrednog područja mislim da u tom području, i domenu energije, postoje velike moućnosti za saradnju", rekao je američki kongresmen.

On je takodje rekao da se raduje zbog povratka u Srbiju, gde je boravio kao srednjškolac, ocenivši da su takve lične veze važne jer se reflektuju i na odnose na drugim nivoima izmedju SAD i Srbije.

Pomeroj je, kao i zamenica američkog ambasadora u Beogradu Dženifer Braš, u Srbiju prvi put došao davne 1973. godine, u okviru programa studentske razmene.

Ovaj kongresmen i Braš su tada boravili u Kraljevu. Mnogi od učesnika tog programa, uključujući njih dvoje, do danas su ostali u kontaktu i medjusobno i sa porodicama kod kojih su odseli.

Pomeroj će zato svoj dolazak u Srbiju iskoristiti i da poseti Kraljevo i da se ponovo sretne sa svojim nekadašnjim domaćinima.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.