Podrška Portugala na putu ka EU

Izvor: RTS, 23.Mar.2011, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Portugala na putu ka EU

Portugal će podržati odluku o dodeljivanju statusa kandidata i datuma za početak pregovora sa EU o članstvu Srbije, rekao šef diplomatije Portugala Luiš Amado u Beogradu.

Ministar spoljnih poslova Portugala Luiš Amado Beogradu sastao se, u nastavku posete Srbiji, sa potpredsednikom Vlade za evropske integracije Božidarom Đelićem. Tema razgovora bile su evropske integracije Srbije i planovi za naredne korake, kao i bilateralna saradnja.

Amado je istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da Portugal u potpunosti podržava Srbiju u procesu evropskih integracija i da će podržati odluku o dodeljivanju statusa kandidata i datuma za početak pregovora sa EU o članstvu Srbije.

Đelić je Amadu predstavio dve ideje za unapređenje finansijskih odnosa EU sa zemljama Zapadnog Balkana. Prva je vezana za povećanje finansijske podrške pre ulaska u EU, dok se druga odnosi na obezbeđivanje garancija za pristup tržištu kapitala EU zemljama Zapadnog Balkana.

Portugalska agencija "Parkekspo" će, zajedno sa Austrijskom razvojnom agencijom, sredinom godine početi sprovođenje Dunavskog razvojnog projekta vrednog 18,5 miliona evra iz sredstava pretpristupne pomoći IPA 2011.

Na sastanku je, takođe, konstatovano da su bilateralni odnosi dobri, ali da je potrebno raditi na unapređenju ekonomske saradnje, s obzirom na to da postoji interesovanje portugalskih kompanija za ulaganje u Srbiju.

Šef portugalske diplomatije razgovarao je juče u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.