Podrška Danske Srbiji

Izvor: RTS, 17.Jan.2013, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Danske Srbiji

Danska će podržati napredovanje evro-integracije Srbije, izjavila je Suzana Grubješić posle razgovora s visokim zvaničnicima u Kopenhagenu. I pored jačanja saradnje s Rusijom i drugim zemljama, EU ostaje glavni ekonomski i politički partner Srbije, rekla je potpredsednica Vlade za evropske integracije.

Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić, posle razgovora s visokim zvaničnicima u Kopenhagenu, izrazila je uverenje da će Danska podržati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << napredovanje evro-integracije Srbije, saopštila je Vlada.

"Možemo da kažemo da će Danska dati punu podršku za sledeći korak u evropskim integracijama i da će se založiti za to da Srbija što pre dobije datum za otpočinjanje pregovora", rekla je Grubješićeva.

Ona je rekla da imala "jako dobre razgovore" i u Vladi i u Parlamentu u Kopenhagenu, posebno s ministrom za Evropu Nikolajem Vamenom.

"Od svih njih sam dobila uveravanje da se Danska zalaže za politiku proširenja, da nije za to da se posle prijema Hrvatske napravi pauza i da u tom smislu Srbija i ovde, u ovoj evropskoj prestonici, ima punu podršku za politiku evropskih integracija", rekla je Grubješićeva.

Potpredsednica Vlade za evropske integracije prethodno je bila u Londonu, a iz Kopenhagena ide za Dablinu gde se održava prvi ovgodišnji sastanak ministara evropskih poslova zemalja EU.

Posetu evropskim zemljama Grubješić završava u Briselu, gde će 22. januara govoriti u Odboru Evropskog parlamenta za spoljne poslove, na kojem se očekuje rasprava o rezoluciji Evropskog parlamenta o proširenju EU na zemlje Zapadnog Balkana.

Posle razgovora u Kopenhagenu, Grubješić je rekla da je vreme da utvrđivanjem datuma za početak pristupnih pregovora, Srbija pređe u sledeću fazu u približavanju EU.

"Dobijanje datuma nije nagrada, već zasluženi rezultat nove vlade, koja je pokazala ozbiljnost i punu posvećenost u radu, polazeći iz teške situacije koju je zatekla od prethodne vlade", rekla je ona.

I pored jačanja saradnje s Rusijom i drugim zemljama, Evropska unija jeste i ostaje glavni ekonomski i politički partner Srbije, rekla je Grubješićeva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.