Podrška Češke na putu Srbije ka EU i otvaranju novih poglavlja

Izvor: RTS, 24.Nov.2016, 01:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Češke na putu Srbije ka EU i otvaranju novih poglavlja

Češka podržava Srbiju na njenom putu ka EU, a može i da pomogne u otvaranju novih poglavlja u pregovorima do kraja godine, poručili su posle sastanka predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Poslaničkog doma parlamenta Češke Jan Hamaček.
Hamaček je poručio da je Zapadni Balkan za Češku logičan smer kojim bi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trebalo EU da se proširuje, a da Srbija u tome ima ključnu ulogu.
Gojkovićeva je posle sastanka sa Hamačekom u Domu Narodne skupštine zahvalila Češkoj na podršci Srbiji na njenom putu ka EU i na tome što Češka vodi otvorenu politiku proširenja EU i Srbiju vidi kao ključnog igrača.
Navela je da je podrška Češke Srbiji podrška svim zemljama Zapadnog Balkana na putu ka EU.
Navodeći da je Češka prijatelj Srbije, te da nema otvorenih pitanja između dve države, Hamaček je zahvalio Gojkovićevoj na konkretnim predlozima kako Češka može da pomogne Srbiji na njenom putu ka EU, i naveo da će to i učiniti.
Hamaček je rekao da je posednji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije shvatio kao veoma pozitivan, te da je on slika truda koji Srbija ulaže.
Smatra i da Srbiji ne treba na evropskom putu da se postavljaju uslovi koji su teški za ispunjavanje, te da Češkoj niko slične uslove nije postavljao.
Gojkovićeva je navela da je sa gostom iz Češke razgovarala i o problemu migranata i o ulozi Srbije u njegovom rešavanju, kao i o položaju češke nacionalne manjine u Srbije, te da je predložila potpisivanje Memoranduma o saradnji dva parlamenta, i to u važnim oblastima, kao što su evropske integracije.
Hamaček, koji će u četvrtak, kako je najavljeno, posetiti češku nacionalnu zajednicu u Beloj Crkvi, zahvalio je Srbiji na uslovima koje omogućava češkoj nacionalnoj zajednici u Srbiji.
Zahvalio je Gojkovićevoj i na predlogu sporazuma o saradnji dva parlamenta, ističući zainteresovanost češkog parlamenta za unapređenje saradnje sa Skupštinom Srbije.
Hamaček se sastao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.