Pod lupom EU spajanje hemijskog giganta

Izvor: B92, 11.Avg.2016, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pod lupom EU spajanje hemijskog giganta

Evropska unija je otvorila istragu povodom spajanja američke hemijske kompanije Dau kemikal i njenog rivala Duponta.

EU želi da utvrdi da li će jedna od najvećih akvizicija u svetu ugroziti zaštitu tržišne konkurentnosti i naštetiti potrošačima.

"Egzistencija poljoprivrednika zavisi od pristupa semenu i od zaštite useva po konkurentnim cenama. Moramo osigurati da predloženo spajanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne dovede do viših cena ili manjeg broja inovacija ovih proizvoda", navodi se u saopštenju evropske komesarke za zaštitu konkurencije Margret Vestager, a prenosi agencija Frans pres.

"Evropska komisija će istražiti da li ova akvizicija može umanjiti konkurenciju u oblastima kao što su zaštita useva, semena i proizvodnja izvesnih petrohemijskih proizvoda", dodaje se u saopštenju.

Dve najstarije američke kompanije, Dau kemikal i Dupont, dogovorile su u decembru prošle godine spajanje, s ciljem kreiranja hemijskog giganta čija je vrednost oko 130 milijardi dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.