Počinje rekonstrukcija Pompeje

Izvor: Studio B, 07.Apr.2012, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje rekonstrukcija Pompeje

Italijanska vlada pokrenula je projekat vredan 105 miliona evra u pokušaju da sačuva jedno od najvećih arheoloških blaga na svetu, antički grad Pompeju.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, stručnjaci sve više strahuju da su ostaci grada, koji je nestao erupcijom vuklana 79. godine, zanemareni i ugroženi. Više struktura se skroz ili delimično urušilo uključujući i čuvenu Kuću gladijatora.

Italija i Evropska unija sada su odlučili da izdvoje sredstva za veliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << restauraciju. Italijanski premijer Mario Monti rekao je da je cilj projekta da se osiguraju sve "insuale" (mesta stanovanja) koja su trenutno ugrožena u jednom od najzačajnijih mesta svetske kulturne baštine.

Među prvima koji će imati koristi od novog projekta je Kuća Siriko čiji su vlasnici bili dva bogata brata, a odmah potom sledi Kuća gladijatora. Oko 2,5 miliona turiste godišnje poseti Pompeju.

I pored novca koji država dobija naplatom ulaznica i suvenira, u javnosti su se pojavile optužbe da je nalazište zanemareno i bez fondova. Grupa "Naša Italija" koja se zalaže za očuvanje kulturnog nasleđa Italije kritikovala je menadžment Pompeja i ocenila je da je nova investicija "odličan početak".

Procenjuje se, međutim, da će rekonstrukcija celog mesta koštati duplo više od sume koju su Italija i EU pripremile.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.