Vučić nakon sastanka: Ili će biti prihvaćeno ili je kraj svega VIDEO

Izvor: B92, 02.Maj.2023, 18:05

Vučić nakon sastanka: Ili će biti prihvaćeno ili je kraj svega VIDEO

U Briselu je večeras oko 21 sat završena nova runda dijaloga Beograda i Prištine, uz posredstvo EU.

Tokom sastanka je usvojena Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen nacrt statuta Zajednice srpskih opština.

Nakon završenog sastanka medijima se obratio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

"Jasno je da Priština ne želi da ispuni svoju obavezu od pre 10 godina. Meni je jasno i to sam znao, ali danas smo prvi put došli do zida. I to je bilo jasno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od trenutka kada je predstavljan nacrt kada su pokušavali da unize dve žene koje su to č, do njihove reakcije posle toga koja je bila da je to za njih neprihvatljivo. Iako u svim članovima Nacrta statuta jasno se poziva na prethodno dogovorene članove - rekao je Vučić i dodao da nema nijedne tačke u kojoj se spominje nešto što već nije potpisano", rekao je predsednik Vučić nakon završenog sastanka.

Kada je reč o situaciji posle, kako je rekao, sramnih izbora na severu KiM, EU je izašla sa svojim predlogom.

“Ja sam prihvatio, Priština je odbila. Mislim da je veoma važno da prevaziđemo tu situaciju“, istakao je Vučić.

“Nadam se da će u narednoj rundi biti reakcija nekih drugih koji bi mogli da utiču na promenu takvih stavova, nisam optimista, ali mogu da obećam da ćemo dati sve da sačuvamo mir i stabilnost“, poručio je predsednik Vučić.

Kako kaže, nada se da će razgovori biti nastavljeni i da ćemo uprkos činjenici da smo došli do zida moći da pronađemo neka rešenja u budućnosti.

Predsednik Aleksandar Vučić je govorio i o predlogu Evropske unije.

"To je predlog koji se tiče situacije posle izbora. Zmnate da ćemo se suočiti sa teškom situacijom u narednim danima. Do 28. bi trebalo oni koji su dobiloi 3,4% posto glasova, treba neko da upada u kancelarije i da zauzuima taj prostor, da skida zastave jedne i da postavlja neke druge. Vi znate kakav je to rizik i kakve probleme nosi. To znaju i ljudi u EU, zato su ponudili rešenje. Možda ću da govorim o tome za dva ili tri dana, ja sam to prihvatio, Priština nije," rekao je Vučić.

"Srbija je već prihvatila mnoge stvari. Šta očekujete od nas da uradimo? Ja sam očekivao da sretnem Demi Mur pre 25 godina, ali se to nije desilo. Tako se stvari razvijaju", rekao je Vučić odgovarajući na konstataciju nonivara na engleskom da Kurti očekuje priznanje tzv. Kosova.

"Potreban nam je odgovoran pristup. Moramo da poštujemo bar ono što smo potpisali, i to dva puta", dodao je on.

Kako kaže, pozitivna stvar sa današnjeg sastanka je što se razgovaralo i što je usvojena Deklaracija o nestalim osobama.

"Očekujemo od vas da ispunite naše zahteve vezano za iskopavanje lokacija na kojima mislimo da su zakopani naši ljudi", rekao je predsednik.

Predstavnici srpske delegacije nakon razgovora poručili su da su doživeli neprijatnosti od strane prištinske delegacije, kao i da je situacija bila veoma napeta.

"Doživele smo jednu veliku neprijatnost. Kurti i Bisljimi su stalno dobacivali, nisu nam dali da govorimo, da nije bilo predsednika Vučića nastao bi haos. Prvo što je predsednik rekao kada smo ušle u prostoriju, koleginica Belović i ja, predsednik je rekao: Gdre ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije; tu je nastao totalni haos, zašto se koristi Kosovo i Metohija, to nije deo Srbije. Već dve nedelje unazad oni vrše takav pritisak na upravljački tim. Da predsednik nije ušao u svađu da nas zaštiti kao žene, pre svega, da nam da mogućnost da iznesemo onaj naporan rad koji je bio na nacrtu statuta", rekla je članica Upravljačkog tima za Zajednicu srpskih opština Danijela Vujičić nakon razgovora u Briselu.

"Ja bih želeo da iskoristim priliku da kažem da je usvoje tekst Deklaracije o nestalim osobama", rekao je Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

"Ono što je važno to je da pre usvajanja teksta deklaracije priložena je i izjava koju je potpisao predsednik Aleksandar Vučić, gde su razjašerne važne stvari u vezi sa terminom koji se pominje u Deklaraciji o nestaloim osobama. Ova izjava potvrđuje da smo zaštitili interese države Srbije kada je reč o ovom pitanju. Više od dve godine država Srbija insistira na usvajanju ove deklaracije. Sve vreme Priština vrši opstrukciju i ne želi da se dogovorimo jer insistira na terminu "end fors disapirijens" koji je pravni konstrukt, odnosno termin koji je definisan u tački 2. Međunarodne konvencije o prisilnom nestanku, a namerno su insistirali na terminu da bi Priština mogla da se poziva na to i da traži odgovornost Beograda kada je reč o prisilnom nestanku. To je u ovoj izjavi jasno podvučeno", rekao je Petković.

Kako je Petković rekao, nastavili su se razgovori o ZSO i drugim važnim pitanjima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras, uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom.

"Uoči početka još jednog teškog sastanka u Briselu. Interesi Srbije i srpskog naroda na KiM su uvek i zauvek iznad svega", poručio je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Kako se navodi, Borelj je Vučića dočekao u zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu.

Na stolu će, kako je najavljeno iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), biti dve teme - nacrt statuta Zajednice srpskih opština i Deklaracija o nestalim licima.

Fokus će, kako su naveli, biti na primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, a od strana se očekuje da podrže Deklaraciju o nestalim licima kao prvu tačku dnevnog reda, posle čega će biti predstavljen prvi nacrt statuta Zajednice srpskih opština na KiM.

Takođe će, u saopštenju su naveli da će dve strane imati priliku da razgovaraju i o drugim pitanjima od političkog značaja.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti razgovarao je danas u Briselu sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Kako javlja izveštač Tanjuga iz Brisela, njih dvojica su razgovarali uoči nove runde dijaloga na visokom nivou koja bi trebalo da počne u 18 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.