Počeo Bledski strateški forum

Izvor: RTS, 31.Avg.2015, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo Bledski strateški forum

Na Bledu je počelo okupljanje učesnika 10. Bledskog strateškog foruma na kojem učestvuju visoki zvaničnici EU i regiona, među kojima je i premijer Srbije. Aleksandar Vučić se pred početka foruma sastao sa domaćinom i slovenačkim kolegom Mirom Cerarom.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se na Bledu, pred početak Strateškog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << fouma, sa domaćinom skupa, slovenačkim premijerom Mirom Cerarom.

"Pre foruma na Bledu, susret sa premijerom Slovenije i prijateljem Mirom Cerarom", napisao je Vučić na svom Tviter nalogu.
Tokom radnog ručka, koji je slovenački premijer u čast srpskog kolege organizovao u vili Bled, Vučić i Cerar su razgovarali o ekonomskim reformama u Srbiji, situaciji u regionu, migrantskoj krizi i slovenačkim investicijama u Srbiji.
Vučić je slovenačke kompanije pozvao da u što većem broju ulažu u Srbiji, ne samo da bi iskoristili dobre uslove poslovanja, nego da bi slovenačke radne navike preneli i srpskim radnicima, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.
Poželevši dobrodošlicu premijeru Srbije, Cerar je istakao da je važna činjenica da Srbija predstavlja faktor stabilnosti u regionu, kao i da zbog stabilne političke situacije u zemlji, Srbija predstavlja sigurno mesto za slovenačke investitore.
Hrvatska agencija Hina prenosi da se Cerar sastao i sa Donaldom Tuskom, predsednikom Evropskog saveta, i da je glavna tema bila migrantska kriza, a da je Vučić u vezi sa tom temom novinarima rekao da će se Srbija prema migrantima i izbeglicama i dalje ponašati kao prema "ljudima u nevolji", bez obzira na finansijske teškoće.
On je rekao i da je zgrožen nekim glasovima iz opozicije kako bi njegova vlada trebalo da se bavi drugim problemima, a migrante da protera, navodi Hina.

Vučić je uz to izrekao očekivanje da će Nemačka podržavati brže uključivanje Srbije u EU i davati podršku reformama, za koje je ocenio da Srbiji do 2017. mogu doneti rast BDP-a između 2,5 i tri odsto.
Vučić učestvuje danas na Strateškom forumu na Bledu.
Skup će otvoriti Cerar, a prema najavama organizatora, među učesnicima foruma biće i Tusk, premijer Luksemburga Gzavije Betel, predsednik Slovenije Borut Pahor, zatim generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer, izaslanik generalnog sekretara UN Kristijan Fris Bah i drugi.
Tokom foruma predviđeni su bilateralni sureti premijera Vučića sa potpredsednikom Vlade i ministrom inostranih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom, a nakon toga i sastanak sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem, navedeno je u saopštenju iz Vlade Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.