Počeli susreti premijera Zapadnog Balkana sa Mogerinijevom

Izvor: Blic, 24.Maj.2017, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli susreti premijera Zapadnog Balkana sa Mogerinijevom

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, uoči neformalne večere sa premijerima Zapadnog Balkana, imala je do sada razgovore sa premijerima Crne Gore Duškom Markovićem i Kosova Isom Mustafom i predsednikom Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Portparolka Federike Mogerini, Maja Kocijančič, objavila je na svom Tviter nalogu da se Mogerini sastala i sa mandatarom za sastav >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nove makedonske Vlade Zoranom Zaevom.

Predvidjeno je da se premijer Srbije Aleksandar Vučić sastane sa Federikom Mogerini oko 19 sati, saznaje Tanjug u diplomatskim izvorima u Briselu.

Večera, kojoj prethode ovi bilateralni sastanvi, trebalo bi da počne oko 19.30 u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

Ranije danas, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da je Zapadni Balkan region koji je ključan za EU kada je u pitanju bezbednost, prevencija radikalizacije, kao i upravljanje migrantskom krizom i granicama.

Upitana na konferenciji za novinare u Briselu koja je svrha današnjeg sastanka sa šestoricom premijera Zapadnog Balkana, Mogerini je rekla da će razgovarati o intenziviranju saradnje među tim zemljama, kao i tih zemalja sa EU.

- Razgovaraćemo o posvećenosti saradnje vlasti tih zemalja sa evropskim institucijama, njihovoj međusobnoj saradnji, o situaciji u regionu u kojem je u gde je u poslednje vreme bilo poteškoća i to je svrha večere na koju sam pozvala lidere država Zapadnog Balkana. Uvek je dobro sastati se i razmeniti mišljenja - rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Ona je dodala da se ne govori o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana jer je taj region već deo Evrope, već da je reč o perspektivi EU.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.