Počeli pregovori Srbije sa EU

Izvor: Prva.rs, 21.Jan.2014, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli pregovori Srbije sa EU

Ovo je uistorijski dan i za Srbiju i za EU, čestitam, rekao je ministar EU za proširenje Štefan File na srpskom jeziku novinarima u sedištu EU. File je rekao da je početak pregovora zasluženo priznanje naporima i hrabrim potezima rukovodstva Srbije. Povodom zvaničnog početka pristupnih pregovora EU sa Srbijom šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport poručio je danas putem Tvitera, da će EU i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << da podržava našu zemlju. "Prva međuvladina konferencija EU i Srbije u toku. Pozdravljen napredak u reformama i u dijalogu. EU će i dalje da vas podržava", napisao je Devenport na svom Tviter nalogu.

Ministar za evropske integracije Branko Ružić poručio je da je međuvladina konferencija između Srbije i EU jedan od najznačajnijih datuma u novijoj političkoj istoriji Srbije. Kako je istakao u izjavi za Tanjug, on očekuje da pregovarački okvir koji je predstavila EU i uvodna izjava premijera Srbije Ivice Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučića i "simbolički i suštinski" početak jednog veoma zahtevnog i izazovnog procesa za koji smo se opredelili.

Upravo smo otvorili pregovore sa Srbijom, saopštio je danas u Briselu Evangelos Venizelos, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Grčke, predsedavajuće EU. Venizelos je na pres konferenciji, po zavrešetku prve predpristupne  Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocenio je da EU da današnjim otvaranjem pristupnih pregovora sa Srbijom dokazuje da drži reč i istakao da "integracija u EU zahteva mnoge hrabre reformske korake i dalje napore u normalizaciji odnosa sa Kosovom". "Današnji Savet ministara spoljnih poslova učiniće jedan novi, veoma važan korak za zapadni Balkan - zvanično otpočinjanje pregovora sa Srbijom. Ovim korakom se još jednom dokazuje da EU drži reč, da sve zemlje zapadnog Balkana imaju perspektivu pristupanja Uniji, ako ispune preduslove," rekao je Kurc u izjavi Tanjugu.

Šefica tima Srbije za pregovore sa Evropskom unijom Tanja Miščević izjavila je da je međuvladina konferencija u Briselu važan događaj na putu Srbije ka EU. "To je veliki momenat za proces evropskih integracija Srbije i za reforme", rekla je Miščević Tanjugu u susret konferenciji navodeći da od danas "počinje da teče jedno novo vreme". rbiju na konferenciji predstavljaju premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksndar Vučić a u delegaciji su i ministar za evropske integracije Branko Ružić, šef diplomatije Ivan Mrkić, šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević i savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić.

Evropsku uniju na skupu predstavljaju potpredsednik grčke vlade i šef diplomatije Evangelos Venizelos i komesar za proširenje Štefan File. Današnja konferencija je prilika da se razmene opšti stavovi između predstavnika EU i Srbije, da se predstavi pregovarački okvir EU, pregovarački tim Srbije i predloži kalendar sastanaka u okviru procesa skrininga.

Premijer Dačić, koji se pre početka konferencije susreo sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, će predstaviti uvodnu izjavu Vlade Srbije. Na konferenciji su, između ostalih, pristutni i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, ministarska spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić i drugi. Posle međuvladine konferencije, Dačići i Vučić će se obratiti medijima.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

File: Srbija će biti inspirativni primer za ceo Zapadni Balkan

Izvor: Kurir, 21.Jan.2014

Ovo je priznanje odlučnosti koju je Srbija imala u sprovođenju reformi i hrabrosti kao i nezapamćenim naporima u dijalogu sa Kosovom, naveo je Komesar za proširenje Evropske unije..BRISEL - Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File na prvoj pretpristupnoj konferenciji Srbije i EU, govorio...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.