Pirati iz Somalije oteli Srbina!

Izvor: Press, 01.Nov.2010, 03:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirati iz Somalije oteli Srbina!

Somalski pirati oteli su u subotu u Adenskom zalivu 24 člana posade panamskog tankera „MV Polar", među kojima je bio i jedan Srbin, saopštio je Međunarodni komitet za bezbednost moreplovaca. Tanker „MV Polar" napali su naoružani pirati rano ujutru, 1.000 kilometara od obale Somalije
Evropska unija za borbu protiv pirata „EU Navfor", koja je vlasnik ovog teretnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << broda, potvrdila je da su među članovima posade jedan Rumun, trojica Grka, trojica Crnogoraca, 16 Filipinaca i jedan Srbin. „EU Navfor" je, takođe, naveo da je „MV Polar" prevozio 72.825 tona tovara. Na sreću, u ovom napadu niko nije povređen.
Agencija Frans pres je navela da veliki broj brodova patrolira u blizini obale Somalije da bi se sprečili napadi pirata, međutim, ta patroliranja dosad nisu dala značajnije rezultate. Tako su, za samo mesec dana, pirati oteli jedan nemački teretni brod koji je plovio pod zastavom Singapura, kao i panamski teretnjak, jedan južnokorejski i jedan tajvanski ribarski brod.
Inače, Srbi, Hrvati i Crnogorci često rade na brodovima velikih kompanija, jer slove za stručan kadar, koji je pri tom najjeftiniji.
Prema poslednjim procenama, somalski pirati „drže" 29 teretnih brodova, jednu baržu i jednu jahtu. U njihovom zarobljeništvu je najmanje 519 ljudi, a među njima je i jedan britanski bračni par koji je na svojoj jahti plovio Crvenim morem.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.