Pavićević: Bez rampi na administrativnoj liniji

Izvor: Telegraf.rs, 05.Sep.2014, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pavićević: Bez rampi na administrativnoj liniji

Oficir za vezu vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević izjavio je večeras u Briselu da će administrativni prelazi ka Kosovu oštati isti kao do sada bez rampi, zastava, državnih obeležja ili izmene postojećeg režima prelazaka.

- Tvrdnje prištinske strane da će se graditi nekakvi granični prelazi jednostavno nisu tačne – rekao je Pavićević novinarima u Briselu nakon današnje runde tehničkog dijaloga o integrisanoj kontroli na administrativnoj liniji pod pokroviteljstvom >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << EU.

On je objasnio da dogovor koji je danas postignut sa prištinskom delegacijom uključuje povećan broj saobraćajnih traka i kućica, ali ne i izgradnju stalnih objekata na šest prelaza prema Kosovu.

- Oni su predlagali nekakve bedeme i rampe na tim prelazima, ali to nije prošlo – istakao je Pavićević i dodao da su danas samo parafirani planovi za uređenje prelaza.

Foto: Tanjug

Šefica prištinske delegacije Edita Tahiri izjavila je ranije danas da je potpisan sporazum o izgradnji permanentnih objekata za graničnu kontrolu na šest punktova prema Kosovu, ali Pavićević tvrdi da se radi o manipulaciji.

- Administrativna linija će se kao i do sada prelaziti sa ličnom kartom, a sve što se menja je što će ljudima odsad biti lakše da priđu i prođu kroz kontrolni punkt – rekao je on.

Pavićević je istakao da će projekat voditi agencija Ujedinjenih nacija za projektno planiranje (UNOPS), čime se UN vraća u proceš dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

On se posebno zahvalio članovima beogradskog pregovaračkog tima u koji su bili uključeni ljudi iz više nadležnih ministarstava i agencija. Beogradska delegacija, kojoj se večeras pridružio i šef kancelarije za KiM Marko Ðurić, ostaje u Briselu i sutra, gde će sa predstavnicima EU razgovarati o poglavlju 35 pregovora o pridruživanju, koje je vezano za Kosovo.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Wikipedia/Sh1956vlpo

Portparolka EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić saopštila je da je danas u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine nastavljen tehnicki rad na primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima i da su se dve strane dogovorile o izgledu prelaza.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.