Pad podrške evrointegracijama

Izvor: RTS, 25.Nov.2010, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad podrške evrointegracijama

Interesovanje zemalja Zapadnog Balkana za ulazak u EU uglavnom opada, pokazalo istraživanje "Galupa". U Srbiji zabeležen pad sa 61 na 44 odsto. Međutim, ako bi se na referendumu odlučivalo o ulasku Srbije u Evropsku uniju, 63 odsto građana glasalo bi "za". Građani najviše poverenja imaju u vojsku.

Istraživanje "Galup balkan monitora", kada je reč o EU, pokazuje da je u Srbiji podrška građana evropskim integracijama sa 61 odsto, koliko je iznosila 2006. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pala na 44 odsto.

"Galupovo" istraživanje pokazalo je da je i u zemljama članicama odnos građana prema značaju pristupanja bio negativniji, što su one bile bliže EU.

Zamenik direktora Kancelarije za Evropske integracije Srđan Majstorović naveo je da građani Srbije postaju svesni svih prednosti i mana Evropske unije i da su, kako je rekao, počeli da racionalno razmišljaju o članstvu.

Prema njegovim rečima, iako među stanovnicima postoje izvesne nedoumice o samoj Uniji, postoji čvrsto jezgro od 63 odsto koje bi uvek glasalo za članstvo.

Ambasador Portugala u Srbiji Luis de Almeida Sampaio istakao je da ti podaci pokazuju najvažniju stvar - da je proces priprema za integracije doveo do poboljšavanja odnosa Srbije sa susedima.

Sampaio je rekao da je pozitivan iskorak svake zemlje moguć samo u okviru EU i istakao da Unija neće doživotno otezati i smišljati taktiku za sprečavanje srpskih integracija.

"Ako Srbija i njeni stanovnici budu želeli da budu deo Evrope, to će i postati. Najveći deo posla sa procesom integracije Srbije jeste na njenim institucijama i liderima, a i politika EU mora da bude aktivnija u tom smeru", naveo je Sampaio.

Najveće poverenje u vojsku i crkvu

Tradicionalno, građani Srbije najviše poverenja imaju u vojsku i crkvu, s tim što je tokom istraživanja vojska pretekla crkvu i na prvom je mestu. Smanjeno je poverenje u crkvu među pravoslavnim i katoličkim vernicima, za razliku od muslimana, među kojima je ono poraslo.

Većina građana Srbije, 73 odsto, smatra da je Kosovo deo Srbije, 49 odsto smatra da stanovnici Kosova imaju pravo da sami odluče o statusu, dok 45 odsto smatra da će ono postati nezavisno, bez obzira na to šta država učini.

Za članstvo Srbije u NATO-u izjasnilo se 38 odsto građana starijih od 15 godina, u istraživanju koje je sprovedeno na uzorku više od 1.000 stanovnika.

Odbeglog haškog optuženika Ratka Mladića 38 odsto ispitanih smatra patriotom, a 19 odsto o njemu razmišlja kao o ratnom zločincu. Trideset pet odsto ispitanika smatra da vlasti Srbije znaju gde je on, ali da odbijaju da ga izruče.

Petina u teškoj ekonomskoj situaciji

Veliki procenat, 70 odsto građana Srbije, prema ovom istraživanju, teško izlazi na kraj sa svojim mesečnim prihodima, dok oko 19 odsto stanovnika ima veoma ozbiljan problem sa životnim standardom.

U Srbiji, svega šest odsto nezaposlenih smatra da će sigurno dobiti posao u narednih godinu dana, dok čak 39 odsto smatra da za to postoje dobre šanse.

Istraživanje je pokazalo da 19 odsto stanovnika i dalje želi da napusti Srbiju, ali samo pod idealnim uslovima.

Državnim institucijama u svetu najmanje veruju Ukrajinci, svega 17 odsto, a najviše Finci, 82 odsto, dok se za poverenje državnim institucijama izjasnilo 44 odsto Srba.

Srpska prestonica je, prema istraživanju, najtolerantnija u regionu prema homoseksualcima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.