PODRŠKA Hrvatska i Slovačka čestitaju BiH na kandidaturi za Evropsku uniju

Izvor: Blic, 15.Feb.2016, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PODRŠKA Hrvatska i Slovačka čestitaju BiH na kandidaturi za Evropsku uniju

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović čestitala je danas Bosni i Hercegovini podnošenje zahteva za članstvo u EU i ocenila da evropske integracije država regiona imaju ključnu ulogu za trajnu stabilizaciju.

"Republika Hrvatska, kao vaš iskreni prijatelj i zagovornik unutar EU predano se zalagala za proces evropskih integracija BiH te će vam na tom zahtevnom putu i dalje stajati na raspolaganju i prenositi stečeno iskustvo", napisala je Grabar Kitarović u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čestitki.

Ona je naglasila da evropske i evroatlantske integracije jugoistočne Evrope imaju "ključnu ulogu za trajnu stabilizaciju i napredak našeg kontinenta i konačno konsolidovanje Evrope".

"BiH je predajom zahtjeva za članstvo u EU preuzela veliku obavezu i pred njom stoji dug i ozbiljan rad na rešavanju pre svega ekonomskih, a i svih drugih pitanja", izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović tokom sastanka u Briselu sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom.

Čović je rekao da je BiH ispunila uslove koje je pred nju postavila EU.

BiH predala kandidaturu za članstvo u EU

"Usvojen je mehanizam koordinacije, a Predsedništvo BiH je usvojilo zaključak koji se tiče načela tradicionalne trgovine, što je dovoljan okvir za nastavak rada pregovaračkih timova na prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Čović, koji je danas predao zahtjev za članstvo u EU ministru spoljnih poslova Holandije.

Lajčak je uputio srdačne čestitke povodom predaje zahtjeva BiH za članstvo u EU i izrazio zadovoljstvo zbog napretka BiH, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

On je potvrdio spremnost Slovačke da nastavi pružati svu potrebnu podršku BiH u procesu evrointegracija, što je posebno važno imajući u vidu da će Slovačka u julu 2016. godine preuzeti šestomjesečno predsjedavanje Savjetom Evropske unije.

Čović je izrazio zahvalnost za kontinuiranu podršku Slovačke BiH, posebno u zalaganju i pomoći na evropskom putu BiH

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.